<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Texel Actief

Ronde om Texel: een onvergetelijk schouwspel

Honderden catamaranzeilers uit binnen- en buitenland doen zaterdag 10 juni hun uiterste best zo snel mogelijk rond het eiland te varen. Dat gebeurt ter gelegenheid van de Ronde om Texel, die alweer voor de veertigste keer wordt gehouden. Start en finish zijn bij paal 17.

Toen 84 catamaranzeilers op 27 mei 1978 voor het eerst rond Texel voeren, noemde de Texelse Courant dat 'een eclatant succes'. Toch had waarschijnlijk niemand kunnen vermoeden tot wat voor groots evenement dit initiatief zou uitgroeien. Een jaar later deden al 150 boten mee en dat aantal liep zo snel op, dat halverwege de jaren tachtig werd gesproken van The Biggest Catrace in the World. In verband met hun veiligheid moest in die tijd zelfs een limiet van 800 deelnemers in het leven worden geroepen.

De hoogtijdagen van het catamaranzeilen liggen alweer een tijdje achter ons. Toch is de Ronde om Texel nog steeds een kolossale gebeurtenis, met jaarlijks enkele honderden deelnemers en meer dan tienduizend toeschouwers. Vooral de massale start biedt een onvergetelijk schouwspel. Het is prachtig om te zien hoe de zeilers hun boten prepareren en daarna door de vaak heftige branding de zee op gaan. De startlijn ligt vlak voor de kust bij paal 17 en wordt gemarkeerd door twee startschepen en rooksignalen in de lucht die door een helikopter worden verspreid. Vlak voor de start is de spanning op het strand voelbaar.

Na de start is de race op het strand te volgen via grote schermen en een omroeper die in samenwerking met Radio Texel voor een verslag zorgt. In een grote tent kun je ondertussen van live muziek genieten en uiteraard is er van alles te eten en te drinken. Tijdens de race kun je de boten onderweg ook met eigen ogen zien. Een mooie locatie, maar ook vaak erg druk, is het strand bij de vuurtoren, waar de zeilers zich klaarmaken om de Waddenzee op te varen. Ook op de boulevard van De Koog en de haven van Oudeschild is het zicht uitstekend, evenals de Waddendijk nabij de veerhaven en zandplaat de Hors, waar de zeilers tot heel dicht bij de kust komen. Na zo'n drie uur zeilen komen de eerste boten weer in zicht. De 'first finishers' worden als helden onthaald.

De start van deze jubileumeditie van de Ronde om Texel is tussen 8.30 en 10.00 uur. Het precieze tijdstip hangt af van het getij en de wind. Als de omstandigheden het niet toelaten, wordt mogelijk uitgeweken naar de zondag.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten