Afbeelding
Foto: Richard Dekker

De Slufter: open verbinding met zee

Algemeen TexelTips

Het bekendste natuurgebied van Texel is De Slufter. Deze grote kweldervlakte aan de westkant van het eiland, halverwege De Koog en De Cocksdorp, staat in open verbinding met de Noordzee. Vaak is geprobeerd het gat in de buitenste duinenrij te dichten, maar nadat dit in 1925 voor het laatst was gedaan – en mislukt –, begon men te beseffen hoe uniek De Slufter is. 

Kreken met zout water stromen dwars door het gebied en bij een storm uit het noordwesten loopt het gebied onder water. Er groeien alleen planten die zeewater kunnen verdragen, zoals het bekende lamsoor, dat ’s zomers bloeit en De Slufter dan paars kleurt. 

Het noordelijke deel van het gebied is afgesloten, om eidereenden, veldleeuweriken en andere vogels de kans te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en hun kuikens groot te laten worden. Maar het zuidelijke deel is vrij toegankelijk en leent zich uitstekend voor prachtige, uren durende wandelingen. 

Heel bijzonder is het uitzicht dat je hebt wanneer je de stenen trap aan het einde van de Slufterweg beklimt. In de verte zie je de duinen, het strand en de Noordzee en daar tussenin die eindeloze Slufter. Dit uitzichtpunt is ook bereikbaar per rolstoel.

Van onze partners