Lammeren van De Waddel bij De Petten
Lammeren van De Waddel bij De Petten Foto: De Waddel

Lamsvlees in de winter. Lekker!

Algemeen Eten & Drinken

Lamsvlees in de winter? Waar komen die lammeren dan vandaan? Nieuw Zeeland zeker. Of is er op Texel een boer die zijn schapen laat lammen in de herfst? Niet? Nou, dan is het zeker vlees van oudere dieren. Is dat dan wel lekker? 

Op Texel is nog volop lamsvlees beschikbaar. Hoe dat kan? We vragen het Jan-Willem Bakker, schapenboer op De Waddel: “Dieren worden tot een jaar oud lammeren genoemd. Het vlees dat wij nu aanbieden, is dus van dieren die afgelopen voorjaar geboren zijn. Het zijn dieren die opgegroeid zijn bij hun moeders, die het hele jaar buiten lopen en waar met liefde en respect voor is gezorgd.” Als we hem vragen of het vlees van oudere dieren niet minder lekker is dan het vlees van zuiglammeren, reageert Bakker enthousiast: “Dit vlees is juist erg lekker, en ook goed geschikt voor stoofpotjes en andere winterse gerechten. De rookworst die we aanbieden, is bijvoorbeeld superlekker bij de boerenkool en onze kinderen smullen van een maaltijd met lamsburgers, winterwortelen en aardappelen.” Hij heeft veel klanten die voor vlees van wat oudere dieren kiezen vanwege de goede smaak. 

Door Texels lamsvlees te kopen, kiest u voor kwaliteitsvlees en zoals Jef Schuur afgelopen week bij Binnenstebuiten zei: “Het is superlekker, superdelicaat, en de boeren zijn de stoffeerders van het landschap. Ik ben voor minder vlees eten maar ik ben tegen minder Texels lamsvlees eten want het mooie van het geheel is dat door lamsvlees hier te eten, te consumeren, je het landschap in stand houdt.” 

Bakker zet zich niet alleen in voor het landschap met schapen op en rondom de Hoge Berg, maar ook voor circulaire en natuur-inclusieve landbouw. Zijn schapen eten bijvoorbeeld haver en erwten van de Lappen uit Den Hoorn. Zoals op de foto te zien is, lopen zijn lammeren soms ook nabij De Petten. De zilte vegetatie aldaar werkt als een kuur voor de dieren waardoor het gebruik van gangbare medicijnen verlaagd wordt. 

Bent u geïnteresseerd in winters lamsvlees? Schapenbedrijf De Waddel organiseert op 11 december een pakkettendag. De winterse pakketten zitten vol producten om bijvoorbeeld een stamppot, stoofpotje of een pan snert te maken. Ook kunnen mensen hun eigen pakket samenstellen. Met de pakketten hoopt Bakker het zijn klanten makkelijker te maken: alles ligt klaar als mensen het komen halen, het pakket kan bezorgd worden (ook aan de overkant) en vaste klanten krijgen leuke extra’s. De Waddel werkt samen met slachtbedrijf Cor Boschma en slagerij Goënga. Bakker: “Hun vakkennis staat garant voor de beste kwaliteit.”

Wilt u meedoen, wilt u meer informatie over de pakketten, of heeft u een vraag? Stuur dan een mailtje naar info@dewaddel.nl. Een gevarieerd lamsvleespakket kost € 50,00. Er kan natuurlijk ook meer of minder besteld worden. Een mooie lamsbout voor het kerstdiner bijvoorbeeld, lamsham voor op de boterham, een half of heel lam. Als mensen alleen een stukje kaas of vlees willen: de winkel is op maandag, vrijdag en zaterdag open van 10 tot 15 uur. De vers- en vriesautomaat aan de weg (Westergeest 4, Den Burg) zijn altijd geopend.

Van onze partners