Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Texelse gastvrouwen deel 5

Algemeen Eten & Drinken

Nu de terrassen weer open zijn stellen wij graag enkele van Texels geweldige gastvrouwen aan u voor. Gastheerschap is een groot goed. Het gevoel dat je welkom bent. Vijf gastvrouwen uit de Texelse horeca vertellen hoe zij daar invulling aan geven. Vandaag deel 5: Gina de Groot van Proeflokaal Onder de Pomp in De Koog.

“Als ik dát café eens zou kunnen hebben”, dacht Gina de Groot-van Beek, toen ze tien jaar geleden voor het eerst in De Koog was en vanaf een terras even verderop in de Dorpsstraat naar Proeflokaal Onder de Pomp keek. Op 1 januari 2020 kwam haar droom uit.

“Een oud bruin cafeetje met een zonnig terras. Het trok me gelijk aan. Later kwamen we hier regelmatig. Op vrijdag is het vanaf vijf uur borreluur. Zó gezellig! Gelukkig dacht Maurice er hetzelfde over. Ik heb eerst bij andere cafés gewerkt en ben er door een zwangerschap bijna een jaar uitgeweest. Maar toen Onder de Pomp te koop kwam, hebben we het gekocht.”

Maurice is haar man, die ze leerde kennen in de après-ski bar in Oostenrijk waar ze werkte. “Jou moet ik in mijn café hebben, zei hij. Om mijn werk en om mijn uitstraling, denk ik. Café Babbels in De Koog was van hem. De liefde kwam iets later.”

“Een praatje, de gezelligheid en slappe verhalen”

Gina is een geboren gastvrouw. “Ik was een jaar of vijftien toen ik mijn eerste horeca-ervaring opdeed. Mijn ouders snapten er niks van. Ik hou van een praatje, de gezelligheid, de slappe verhalen. Het gaat me niet eens om het zelf uitgaan. Laat mij maar werken. Dat is net zo leuk.” Lachend: “En ik verdien er nog geld mee ook.”

Corona maakte van 2020 een onzeker jaar. Op het moment dat we Gina interviewen, zijn ze noodgedwongen dicht. Toch begint ze te stralen wanneer ze het over Proeflokaal Onder de Pomp heeft. “Het is klein en knus. Een echt café. We serveren een bittergarnituurtje, uitgebreider wordt het niet. Maar we hebben wel vijf speciaalbieren van de tap, waaronder drie Texelse.”

Trots is Gina op het grote terras, dat onlangs flink is uitgebreid en waar je dankzij de gunstige zoninval en zes heaters het hele jaar door tot ’s avonds laat kunt zitten. Publiektrekkers zijn ook de drie grote tv-toestellen, waarop Formule 1-races, voetbal en andere sportwedstrijden live te zien zijn. Maar uiteindelijk draait het toch om de sfeer. “Texelaar en toerist, iedereen komt hier. En af en toe een Nederlandstalige zanger. Daar hou ik van. Samen zorgen we voor de gezelligheid.”

Van onze partners