Schapenbedrijf De Waddel
Schapenbedrijf De Waddel Foto: Siem Vlaanderen

Dit artikel is geschreven door
Jan-Willem Bakker

Schapenbedrijf gelegen in het oeroude Hoge-Berggebied op Texel.

Voorjaar op de Hoge Berg

Algemeen

Op schapenbedrijf De Waddel, in icoonlandschap De Hoge Berg, wordt volop voorjaar gevierd. De lammetjes bruisen van energie en stuiteren door het land. Een prachtige tijd waarin niet alleen hard gewerkt wordt maar ook volop wordt genoten. 

U kunt meegenieten van al dat jonge leven. Een wandeling tussen de weilanden met lammetjes, bijvoorbeeld over de Hoge Berg of langs de boerderij, garandeert een goed humeur. 

Omdat je na zo’n lange wandeling vast trek hebt gekregen, deelt schapenboer Jan-Willem Bakker graag een gerecht met u: Shepherds pie, maar dan op sien Tessels, met lamsgehakt en schapenkaas van De Waddel. Een heerlijk gerecht dat eenvoudig te maken is. Het vlees dat op dit moment op de boerderij verkocht wordt, is van dieren die ongeveer een jaar oud zijn. Lekker mals, en zacht van smaak. 

Voor 4 personen heeft u nodig:
1000 g (zoete) aardappels
350 g lamsgehakt
roomboter
2 uien
2 teentjes knoflook
400 g wortels (het is ook lekker met wat doperwten erbij)
scheut water
2 tl gedroogde tijm (wat peterselie is er ook lekker bij)
2 el tomatenpuree
een handje geraspte schapenkaas, of wat meer (naar smaak)
zout en peper naar smaak

Klaarmaken gaat zo:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
Kook de aardappels gaar (gewoon zoals u ze altijd kookt).
Giet het water af en bewaar een klein beetje kookvocht.
Stamp de aardappels met het kookvocht, zout en peper tot puree.
Roer er eventueel een klontje roomboter door.
Snijd ui, knoflook en wortels in kleine stukjes.
Smelt wat roomboter in een pan en bak daar het gehakt rul in.
Voeg ui, knoflook en wortel toe. Bak dit zo’n 5-10 minuten mee.
Voeg dan de kruiden, tomatenpuree en een scheutje water toe.
Laat het nog een paar minuten op een laag pitje bakken.
Af en toe roeren.
Schep het groente-gehaktmengsel in een ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree erover en strooi dan de kaas eroverheen.
Zet de Tesselse Shepherd’s pie 15-20 minuten in de oven zodat de smaken lekker door elkaar kunnen trekken en de kaas kan smelten.

Lamsgehakt en schapenkaas wordt verkocht in de boerderijwinkel van De Waddel en in de vers- en vriesautomaat. De winkel is open op maandag, vrijdag en zaterdag van 11-15 uur. De automaten zijn altijd open. U vindt De Waddel op Westergeest 4, Den Burg.
Veel van de andere ingrediënten zijn ook lokaal te koop.

Fijne wandeling, en eet smakelijk!

Op het filmpje ziet u meer over onze producten. Het is de laatste aflevering van een documentaireserie van Siem Vlaanderen over de lammerij op De Waddel. De andere afleveringen vindt u op de website van VVV Texel.

 

Van onze partners