Veel animo voor eerste autocross in juni | TEXEL | het '0222' gevoel
Logo texel0222.nl
Foto: Ronald Timmer
Texel Actief

Veel animo voor eerste autocross in juni

Al sinds mensenheugenis is er op Texel een autocross in juli en augustus. Maar om de concurrentie met de wereldbekerwedstrijd voor stockcars in Venray te vermijden, wordt de tweede cross dit jaar vervroegd en al op zondag 16 juni gehouden.

Dat besluit heeft de organiserende MAB-club Texel geen windeieren gelegd. Maar liefst vijfenvijftig stockcarcoureurs uit heel Nederland zijn op 16 juni op het eiland om de strijd met vijftien Texelse concurrenten aan te gaan. In het Speedweekend (21 en 22 juli) zullen dat er trouwens nóg meer zijn. Dan worden bijna honderd coureurs met hun stockcar verwacht, waaronder circa twintig internationale toppers uit Engeland.

Dat de animo zo groot is, komt ook doordat op Texel punten zijn te verdienen voor het zogeheten Silver Roof-klassement. De winnaar mag een jaar lang met een zilveren spoiler rondrijden. In 2019 valt die eer te beurt aan Texelaar Pieter Langeveld, eens te meer het bewijs dat 'onze' coureurs niet alleen om de gezelligheid meedoen.

Ook voor de andere klassen is de belangstelling uitstekend. Elke klasse heeft z'n eigen charme. De opgevoerde en verstevigde personenauto's in de Vrije Standaard staan garant voor hoge snelheden. In de Rodeo en Bangerstox rijden vooral auto's die niet meer door de APK kwamen. Opvoeren is verboden, verstevigen ook, een veiligheidskooi verplicht. Door de toegankelijkheid van deze klassen springen de coureurs niet altijd even zuinig om met hun materiaal. Bij de Junioren strijden kinderen van 12 tot en met 18 jaar om de prijzen. Veel inmiddels bekende coureurs zijn hun crosscarrière hier begonnen. In totaal verschijnen naar verwachting tweehonderd auto's aan de start.

Je vindt het autocrossterrein aan de Hoofdweg in Eierland. Vanaf de hoge wal rond het circuit, met inmiddels drie fraaie tribunes, heb je als toeschouwer een prachtig uitzicht. De eerste manche begint om 12:00, de laatste finale tegen 18:00 uur. Een toegangskaartje kost €10,-; kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft; de allerjongste jeugd (tot en met 3 jaar) mag gratis naar binnen.

Voor meer informatie: www.mabclub-texel.nl/autocross.

Meer berichten