Het zeepaardje bij Ecomare
Het zeepaardje bij Ecomare Foto: Ecomare

Levend zeepaardje bij Ecomare Texel

Natuur Texel Actueel

Ecomare heeft sinds een paar dagen een zeepaardje in het zeeaquarium rondzwemmen nadat het levend op Texel was aangespoeld.

Het diertje kwam terecht voor de voeten van dierverzorger Jarco Havermans die er meteen voor zorgde dat het zeepaardje - dat al onderkoeld was - levend naar Ecomare ging.

Het gaat de laatste dagen hard met meldingen van zeepaardjes op de kust; volgens Ecomare zijn er al minstens twintig zogeheten kortsnuitzeepaardjes aangespoeld waarvan de helft op Texel.

Dierverzorger Jarco Havermans wist zijn zeepaardje (officieel een vis) in leven te houden door het dier met zeewater in een eveneens aangespoelde oranje werkhandschoen te bewaren.

Of het zeepaardje zijn bestaan in het zeeaquarium gaat overleven is volgens Ecomare nog spannend. Het zijn volgens het centrum voor wadden en Noordzee moeilijke kostgangers. Het zeepaardje krijgt de komende tijd piepkleine garnaaltjes te eten, deels levend en deels uit de diepvries. 

Havermans heeft ook wat wier voor het diertje in het aquarium gedaan, omdat zeepaardjes zich met hun staart graag aan wier of zeegras vasthouden.

Het is niet ongebruikelijk dat er zeepaardjes in de Noordzee leven al is het in de winter in het Nederlandse deel van de Noordzee te koud voor de diertjes. Dat is volgens Ecomare vermoedelijk ook de oorzaak dat ze nu aanspoelen op het strand. Zeepaardjes leven eveneens in de Waddenzee waar het soms zelfs tot voortplanting komt. 

Pierre Bonnet van Ecomare gaat nog iets dieper in op de materie: “Normaal spoelt er heel af en toe een kortsnuitzeepaardje aan op het Nederlandse strand. Kortsnuitzeepaardjes hebben hier in de Noordzee hun meest noordelijke verspreidingsgebied en planten zich sinds deze eeuw in lage aantallen zelfs in de Oosterschelde en Waddenzee voort. De laatste weken zijn er al zeker een twintigtal zeepaardjes gevonden op de Nederlandse stranden, waarvan meer dan de helft op Texel. En dan zullen er ook nog vast gevonden zijn die niet gemeld zijn. Dit is nog nooit eerder gebeurd.”

Hij vervolgt: “Mijn verklaring (geen hard bewijs) hiervoor is; het moet een heel goed zeepaardjes jaar zijn (dit is een feit). En waarom spoelen ze nu in ‘grote getalen’ aan? Twee, drie weken terug heeft het hard gestormd. De zeepaardjes zitten in deze tijd van het jaar met hun staartjes vast gestrengeld in mosdier- en wiervelden. Omdat het koud is eten ze niet zo veel en hangen passief te wachten op de bodem van de zee tot dat het water weer warmer wordt. De storm heeft het wier en de mosdierkolonies los van de bodem gespoeld. De zeepaardjes zijn met dit materiaal naar de kust gespoeld, niet sterk genoeg om hard tegen de stroming in te zwemmen en ook geen kans meer om zich aan iets vast te grijpen met hun staart. Op dit moment liggen er ook heel veel mosdierkolonies en wier op het strand.”

Van onze partners