<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

Kaap Skil: een belevenis voor jong en oud

  Divers

Een vakantie op Texel is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan Kaap Skil, museum voor jutters, zeelui, piraten, wrakduikers en andere zeerotten. Je kunt er uren ronddwalen zonder je een moment te vervelen. Ook voor kinderen is het museum in Oudeschild een enorme belevenis.

Op de eerste verdieping vind je een collectie eeuwenoude schatten van de zeebodem, afkomstig uit scheepswrakken en opgedoken door duikers en onderwaterarcheologen. In het souterrain van het gebouw bevindt zich de grootste maritieme maquette ter wereld. Dit zeezicht is maar liefst 18 bij 4 meter groot en verbeeldt op schitterende wijze de situatie op de Texelse Rede in de Gouden Eeuw. De maquette laat met behulp van licht, geluid en vertellingen gedetailleerd zien wat een indrukwekkend schouwspel de honderden schepen voor de kust van Texel moeten zijn geweest.

Ook voor kinderen besteedt Kaap Skil aandacht aan de onderwaterarcheologie. Zo kunnen ze op een nauwelijks van echt te onderscheiden duikboot samen met kapitein Verbel naar wrakken zoeken.
Erg leuk voor jonge bezoekers is ook de nagebouwde stuurhut van de TESO veerboot. Op een simulator kun je zelf de haven binnen sturen. Daarnaast zijn er (bijna) dagelijks demonstraties. Touwslaan en scheepsmodellen maken bijvoorbeeld, eeuwenoude ambachten die nog weinig mensen beheersen. Populair is de workshop waarbij je onder leiding van kunstenaar Paulien Valk van flessendoppen, stukjes touw, kapotte planken en andere op het strand aangespoelde 'rommel' de prachtigste creaties maakt.

Kaap Skil is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gesticht als juttersmuseum. Nog steeds liggen er in de indrukwekkende jutterij vele bijzondere voorwerpen tentoongesteld, aangespoeld op het Texelse strand en door jutters gevonden en naar het museum gebracht. Een spannende film verhaalt over de belevenissen van deze avonturiers. Op gezette tijden is een echte jutter aanwezig om te vertellen over zijn kat-en-muisspel met de strandvonder, die als vertegenwoordiger van het gezag tot taak heeft gestrande spullen te bergen en in bewaring te nemen.

Kaap Skil ligt in Oudeschild en is hier te vinden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten