<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226884&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Fennanda Eleveld, Suzanne Glerum en Remmelt Loos van Meijel
Fennanda Eleveld, Suzanne Glerum en Remmelt Loos van Meijel
TexelTips

Omringd door water en wind expositie Galerie Posthuys Texel

  Cultuur

"Het was te gek!" antwoorden Suzanne Glerum en Fennanda Eleveld op de vraag hoe was het om een maand op Texel te schilderen in de open lucht. In "hun" schapenboet liggen en staan tientallen houtskooltekeningen, aquarelstudies, monotypes, schilderijen in acryl, gouache en olieverf. Het is niet alleen een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken, vooral de consistente kwaliteit valt op.

Glerum en Eleveld kennen elkaar al lang; ze studeerden in 1990 samen af aan de Rietveldacademie en exposeerden sindsdien regelmatig samen. De laatste keer was in 2014 in Galerie De Meerse in Hoofddorp. Hun werken combineren goed en ze vinden het interessant om elkaars proces te volgen.
Al langer was er de wens om een periode gezamenlijk te werken. Vorig jaar werd dat idee tot een plan omgevormd nadat ze een tijdelijke werkplek werd aangeboden: een boet aan de Mosselweg op Oost. In de drukke agenda's van de kunstenaars werd de maand april gekozen om aan het werk te gaan. Galerie Posthuys reageerde meteen enthousiast en maakte ruimte voor een tentoonstelling van 19 mei t/m 2 juli.

Kou en wind waren direct van invloed op de werken en vooral de werkwijze. Om niet te verstrammen en verkrampen, werkten ze in korte, maar hevige sessies. Dan weer even warmlopen of fietsen. De wind zorgde ook voor zeer snel veranderende wolkenpartijen. Juist die wolken intrigeerden beiden kunstenaars en al gauw verkozen ze snelle tekentechnieken boven het tijdrovende schilderen met olieverf.

Glerum schilderde al eerder het Texelse landschap en Eleveld werkt al jaren landschappelijk. Vroeger namen ze impressies (in de vorm van schetsen en foto's) mee naar het atelier om daar verder uit te werken. Tijdens de werkperiode op Texel zijn praktisch alle werken en plein air ontstaan. Het aanzicht, de werkplek en het moment van maken werden gebundeld in een krachtig beeld. Het handschrift van de kunstenaar en de veranderende landschappelijke lijnen kwamen korte tijd samen en daarvan is de weerslag te zien in de tentoonstelling Omringd door water.

De tentoonstelling is te zien van 19 mei t/m 2 juli – vanwege beursbezoek niet van 14 tot 18 juni.
Galerie Posthuys is geopend van woensdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Posthuys Galerie
Galerie op Brink 14 De Koog
reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226884&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=8778977&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>