<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto: Pieter de Vries
Foto's van Texel

Pieter de Vries exposeert bijzondere luchtfoto’s

  Cultuur

Ze waren al eerder te zien bij de Raad van Europa in Straatsburg en op een kunstmanifestatie in Knokke in België, maar nog niet eerder op Texel: de schitterende luchtfoto's van het Waddengebied die Pieter de Vries van zaterdag 8 tot en met zaterdag 29 april exposeert in zijn galerie in Den Burg.

"Pieter de Vries exposeert de Wadden: van Helsdeur tot Duivels hoorn" heet de tentoonstelling. Maar de titel had net zo goed "Van Texel tot Fanø" kunnen heten, want zo groot is het gebied waar Pieter en zijn piloot Piet Standaart al meer dan tien jaar regelmatig overheen vliegen en dat zich uitstrekt tot aan Denemarken.

In opdracht van gemeentes en provincies maakt hij zogeheten documentairefoto's, om het bestaan van huizen, stadswijken, havens en andere objecten vast te leggen. Zakelijk werk, maar daarnaast heeft Pieter oog voor iets heel anders. "Het wad geeft zich prijs in prachtige vormen en kleuren. Om daar een foto van te maken, moet je op het juiste moment afdrukken. Ben ik te laat, dan kan ik Piet wel vragen of hij terug wil vliegen, maar dan zit je net iets hoger of lager en heb je een heel ander beeld."

Pieter maakte op deze manier de meest bijzondere beelden. Van schepen die meanderende stromingen veroorzaken, bijvoorbeeld. Van grillige zandbanken. En van de weerspiegeling van wolken in het water. Mysterieus zijn de foto´s van Duitse vuurtorens die al lang geen dienst meer doen en zijn vervallen tot ruïnes. "Dit is de Kormoran Turm op het Wurster Watt, ten noordoosten van Bremerhaven", wijst hij. "Helemaal wit gescheten door de aalscholvers die er broeden. Ik heb ook een foto van een houten vuurtoren, de enige van de Waddenzee. Die staat midden op een zandbank. Er hangt een reddinghut in met een rode knop. Als je daar op drukt, gaat er een signaal aan de wal en komen ze je halen."

De foto's zijn afgedrukt op dibond en gemonteerd achter plexiglas, waardoor ze levenslang kleurecht blijven. Ze zijn gewild. "Texelaars kopen ze, maar er hangt er ook één op het ministerie van Economische Zaken. Erg leuk vind ik dat kunsthandelaren ze ook voor zichzelf kopen."

Alle foto's zijn in een beperkte oplage verkrijgbaar op de formaten 120x80 en 150x100. Een speciale aanbiedingsprijs van €125,- geldt voor een serie Texelse taferelen (kleur of zwart, 60x42, ingelijst in antraciet).

De expositie is van zaterdag 8 tot en met zaterdag 29 april dagelijks (maar niet op zondag) open van 11.00 tot 16.00 uur. Daarna op afspraak (tel. 06-5316 5794 of 0222-322 887). Bernhardlaan 182, Den Burg.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten