<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto: Rene Pop
Texel Actief

Wandelen door het Texelse cultuurlandschap

Het Texelse cultuurlandschap heeft veel moois te bieden. Te voet ervaar je het landschap het meest intens. Vereniging voor natuur- en landschapsbeheer De Lieuw heeft mooie wandelingen uitgezet. Loop mee met de route Skèèp en Lantskap bij Den Hoorn.

De afgelopen jaren zijn nieuwe wandelroutes aangelegd rondom het dorp. De routes starten allemaal op het dorpsplein bij Spar Goënga. Daar vind je ook een grote overzichtskaart van alle routes. Elke wandeling vertelt een eigen verhaal. Over de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de dorpen, de bewoners en hun geschiedenis en over het landschap en de natuur in het bijzondere zuiden van Texel. De routes zijn aangegeven met bordjes, op een routekaart staan alle routes, inclusief verbindingen met bestaande andere wandelroutes.

Skèèp en Lantskap

De route  "Skèèp en Lantskap" (8,5 km) begint op het dorpsplein in Den Hoorn. Deze route ten oosten van het dorp volgt het spoor van oude dijken, dijkjes en dijkdoorbraken. Je loopt langs de rand van de Prins Hendrikpolder. Deze werd in 1846 ingepolderd, over de dijk en via een trekpontje naar kaasboerderij Wezenspyk. Daar is ook het schepenmuseum, met onder meer een skelet van een echt Texels schaap, waarin de ontwikkeling van dit markante dier wordt uitgelegd.  De tocht gaat verder naar schapenboerderij Texel. Daar kun je 'lammetjes knuffelen', maar ook zien hoe schapen met honden bijeen worden gedreven en kennis nemen van allerlei andere wetenswaardigheden over schapen. Op de terugweg kom je langs bezoekboerderij Novalishoeve en dan nadert Den Hoorn alweer.

Rond Den Hoorn zijn meer wandelroutes:

Neeltjesnol (6 km)

Dit wandelpad voert vanuit het dorp in zuidwaartse richting,  door de duinen en langs camping Loodsmansduin naar de Mokbaai. Neeltjesnol (nol = duin) biedt een prachtig uitzicht op de vogelrijke Mokbaai. Over het ontstaan van de naam Neeltjesnol doen verschillende verhalen de ronde. Was Neeltje een van de vrouwen die op het hoge duin op de uitkijk stond, wachtend op de terugkomst van haar zeevarende man of zoon? Of dat over een Texelse boer die wilde dat zijn dochter trouwde met een rijke boerenzoon. Zij had een andere man op het oog en weigerde koppig. Haar oude vader, onwrikbaar als Neeltje zelf, bracht haar op een kwade avond naar de heks, die woonde in een zandheuvel. Hij liet Neeltje in de duinen achter en niemand hoorde ooit nog iets van haar. Via het boerenland ten zuiden van Den Hoorn loop je weer terug naar het dorp.

Polderpad, (5,5 km)

Wandeling vanaf het pleintje bij de Spar via Diek in oostelijke richting. Langs bezoekboerderij Novalishoeve, via het kronkelige weggetje De Grie naar de oude dijk en langs de herstelde havensluis en de voormalige haven.

Wambinghe (6 km)

Deze route noordwaarts van het dorp volgt het gebied van de vroegere zeegeul inham van Ente, de voormalige beek Kerke Ee en het dorpje Wambinghe.

Meer wandelroutes op Texel staan op de website www.delieuw.nl.

Alle foto's die u hier ziet zijn gemaakt door René Pop.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten