<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

De tijd stond stil in het Walvisvaarders Huisje

Opgeklommen van jong matroos tot commandeur op de walvisvaart kocht Klaas Jacobsz. Daalder in 1729 een huis in Den Hoorn. Klaas was op dat moment, zeker voor Texelse begrippen, een welvarend man, die er genoegen in schiep om een interieur bij elkaar te kopen dat paste bij zijn stand.

Het in 1680 gebouwde huis staat er nog steeds en verkeert afgezien van enkele kleine aanpassingen in vrijwel authentieke staat. Het is alsof de tijd hier al bijna drie eeuwen heeft stilgestaan. Zo slapen ook de huidige bewoners in bedsteden en zijn er nog veel oude gebruiksvoorwerpen te zien. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over de walvisvaart.

De komende maanden is het Walvisvaarders Huisje – zoals het tegenwoordig heet – iedere maandag van 14:00 tot 17:00 uur open voor bezichtiging. Reserveren is niet nodig, maar bij grote drukte kan worden gevraagd op een later tijdstip terug te komen.

Eens in de veertien dagen begint er op dinsdag om 10:30 uur een vertelling. Ina Schrama kruipt in de huid van Trijntje, Klaas en Simon, de bewoners in 1755, en vertelt over hun leven in Den Hoorn, de walvisvaart en de ontberingen waaraan ze bloot stonden. Aansluitend verzorgt maritiem historicus Ineke Vonk-Uitgeest een rondleiding met uitleg over de walvisvaart. Reserveren voor de vertelling en rondleiding is wel nodig en kan via www.ecomare.nl. Meer informatie vind je ook op walvisvaardershuisjetexel.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten