Afbeelding

Nieuw festival met drie dagen filmklassiekers

Algemeen

Psycho, The Pink Panther, West Side Story en Once Upon a Time in the West. Het is zomaar een greep uit het uitgebreide aanbod aan onvergetelijke films dat te zien is tijdens De Filmklassiekers. Dit nieuwe filmfestival wordt van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari op drie locaties gehouden: Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp, Cinema Texel in Den Burg en Theater De Toegift@Klif 12 in Den Hoorn.

De Filmklassiekers legt in haar eerste editie de nadruk op de jaren zestig. Een roerige tijd, ook in de filmindustrie. Het eind van het zwart-wit tijdperk dient zich aan en de vrouw is niet langer een accessoire op het witte doek. Audrey Hepburn steelt de show als de iconische, excentrieke Holly Golightly in Breakfast at Tiffany's. De bevrijding van de Hollywoodvrouw wordt compleet met Jane Fonda als sexy powerastronaute in Barbarella en Faye Dunaway als moorddadige bankrover in Bonnie & Clyde.

De Europeanen kiezen hun eigen koers en experimenteren erop los. Franse Nouvelle Vague-regisseurs als Godard, Truffaut en Resnais en eigenzinnige Italiaanse regisseurs als Fellini en Antonioni breken met de regels van Hollywood, waar alles gericht is op 'zo echt mogelijk'.

De sixties luiden ook het eind van de western in. Films als de Wild Bunch en Butch Cassidy and the Sundance Kid laten sleetse cowboys zien, die hun laatste kunstje opvoeren. Ook het drama Midnight Cowboy past in deze categorie: de naïef dromende 'cowboy', die wordt opgeslokt door de grote stad. In Easy Rider zijn de paarden vervangen door motoren.

Ook Nederlandse regisseurs brengen enkele spraakmakende films voort. Het Gangstermeisje (1966), naar een roman van Remco Campert, wordt als de eerste Nederlandse Nouvelle Vague film beschouwd. Alleman, een documentaire uit 1963 van Bert Haanstra, toont de Nederlander vlak voor het hippietijdperk in al zijn diversiteit. Haanstra wint met zijn film diverse prijzen, waaronder een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het is nog altijd de best bekeken Nederlandse documentaire.


De organisatie van het nieuwe festival heeft ook een paar modernere klassiekers op het programma staan, waaronder Stop Making Sense – een concertregistratie uit 1984 van Talking Heads – en Sign 'o' the Times, de beroemde muziekfilm met popidool Prince uit 1987.

Met een passe-partout heb je toegang tot alle films, een welkomstdiner op vrijdag én het sixtiesfeest op zaterdag. Met een optreden van de vijfkoppige band Tin Soldiers past dit feest in theater De Kiekendief helemaal in de sfeer. De muzikanten zijn nog jong, maar hebben allemaal aan het conservatorium of de rockacademie gestudeerd en podiumervaring in professionele bands. Op hun repertoire staan bands als The Byrds, The Beatles, Rolling Stones en The Who.

Ook losse kaartjes voor de films en het sixtiesfeest zijn verkrijgbaar. Veel meer informatie vind je op www.defilmklassiekers.nl.

Afbeelding

Van onze partners