<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto: Sytske Dijksen
TexelTips

Texelse musea in kerstsferen

Op Texel hoef je je natuurlijk nooit te vervelen, maar mocht je tijdens de kerstvakantie onverhoopt niet weten wat te doen, dan is één van de vele leuke en bijzondere musea op het eiland een aanrader.

>Ecomare

Bij Ecomare zijn de hele vakantie extra activiteiten, maar één dag springt eruit. Op donderdag 27 december is het Zeehondenspelletjesdag. Verspreid door het museum kun je allerlei spelletjes en creatieve opdrachten doen. Ga bijvoorbeeld onderling de strijd aan bij het vissen sjoelen en vis werpen. Kruip in een zeehondentransportkist en maak een foto, schrijf een nieuwjaarswens voor de zeehonden en test je zeehondenkennis. Voor de kleintjes is er poppentheater, in het restaurant worden pannenkoeken gebakken.

Op tweede kerstdag kun je tussen 12:00 en 15:00 uur een braakbal uitpluizen en ontdekken wat de uil gegeten heeft. Ecomare is alleen gesloten op 25 december en 1 januari.

>Oudheidkamer

Om iedereen in de gelegenheid te stellen de kerstsfeer van vroeger te proeven, is de Oudheidkamer op 24, 27, 28 en 29 december 's middags open van 14:00 tot 17:00 uur. Het pittoreske museum is sfeervol verlicht, zodat het geheel er nóg lieflijker uitziet dan normaal.

Ook in (over)grootmoeders tijd werd Kerstmis gevierd met lichtjes, lekker eten en gezelligheid. Voor dat laatste kwamen de spelletjes en voorleesboeken tevoorschijn. Tijdens de kerstopenstellingen liggen de Oudhollandse gezelschapsspelletjes klaar. Wie zin heeft, mag lekker aan tafel gaan zitten spelen. Onder het genot van een stuk gemberkoek of tulband, door de medewerkers volgens oud recept gebakken. Op gezette tijden neemt een vrijwilliger een boek ter hand om uit voor te lezen. Daar kan geen smartphone tegenop! Museumkaarthouders en mensen met een Texelpas hebben gratis toegang.

> Kaap Skil

Bij een bezoek aan Kaap Skil kan je alle kanten op. De tentoonstellingen in het entreegebouw staan garant voor verbazing, bewondering en ontdekkingen. In het openluchtmuseum draait het vooral om nostalgie en herkenning. Op het buitenterrein struin je heerlijk rond tussen de oude schepen en scheepsonderdelen. In de jutterij vertelt de jutter bijna dagelijks over zijn avonturen. De museumwerkplaats is tijdens de kerstvakantie dé plek om je op het creatieve vlak uit te leven. Er worden verschillende inloopworkshops gegeven. Je kunt een portret van gejut hout of een scheepslichtje maken. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.kaapskil.nl. Kaap Skil is elke dag open, behalve op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

>Flora

Ook Schipbreuk- en Juttersmusem Flora heeft in de kerstvakantie een uitgebreid programma. Op 23, 24 en 27 december en 2 en 4 januari begint om 11:00 en 14:00 uur een spannende en afwisselende familiepresentatie over het jutten. Aan de orde komen allerlei prangende vragen: wat is jutten? Wanneer ben je jutter? En wat vind je allemaal op het strand? De jutters van Flora vertellen hun spannendste verhalen.

Op 29 december en 5 januari is het kinderdag in het museum. Je kunt je laten schminken en van gejutte spullen van alles knutselen. Een kerstlichthouder bijvoorbeeld, of een deurhanger of een mobiel. Ook is er een speurtocht, zijn er diverse spelletjes en buiten lonkt de leuke speeltuin. Voor de kleintjes is er een kleurplaat en alle kinderen krijgen gratis limonade.

Flora is dagelijks van 11:00 tot 16:00 uur open, ook op beide kerstdagen, maar alleen niet op oud- en nieuwjaarsdag.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten