Afbeelding
Foto: Willem Sangers

Texel Have Marathon immens populair

Algemeen

De Texel Halve Marathon, die zondag 30 september voor de twaalfde keer wordt gelopen, is immens populair. Precies 207 seconden nadat de inschrijving op 1 februari om middernacht openging, waren alle 1650 startplaatsen vanaf de boot vergeven.

Dat is geen record, want in 2016 was er al na 162 seconden geen startbewijs meer te krijgen, maar duidelijk is dat de Texel Halve Marathon immens populair is. Tientallen wanhopige lopers die achter het net visten, deden de afgelopen weken via de sociale media een ultieme poging om toch nog mee te mogen doen.

De Texel Halve Marathon is dan ook een bijzonder evenement. Dat begint al met de start vanaf het bovendek van de veerboot, waarbij de lopers begeleid door het sonore geluid van de scheepstoeter het eiland opstromen. Vervolgens krijgen ze een afwisselend parcours voorgeschoteld, met een sfeervolle doorkomst in Den Hoorn en een schitterend landschap, bestaand uit weilanden, bos, duinen en strand. De finish is op de Groeneplaats in het centrum van Den Burg.

Populair is de wedstrijd ook bij de vele toeschouwers. Een grote groep verzamelt zich volgens traditie op het dorpspleintje in Den Hoorn, waar het deelnemersveld wordt opgesplitst. De deelnemers aan de loop over 21 kilometer gaan linksaf de Herenstraat in, deelnemers aan de loop over 6 en 10 kilometer lopen via de Kerkstraat het dorp uit. Andere locaties waar altijd veel publiek is, zijn restaurant Bos en Duin (na 10 kilometer), strandpaviljoen Westerslag bij paal 15 (na 12 kilometer) en restaurant De Worsteltent (na 17,5 kilometer).

De start van de Texel Halve Marathon is rond 12:25 uur. Voorafgaand wordt in Den Burg de Kidsrun gehouden. Kinderen vanaf 4 jaar lopen twee rondes door het centrum, in totaal zo'n 1250 meter. Start en finish zijn op de Groeneplaats. Het eerste startschot, voor de jongste jeugd, klinkt om 11:00 uur.

De halve marathon is al maanden volgeboekt, deelnemen aan de Kidsrun kan nog wel. Bij het maken van deze krant waren er ook nog startplaatsen voor de Zes van Den Hoorn (de loop van Den Hoorn naar Den Burg).

Meer bijzonderheden vind je op www.texelhalvemarathon.nl.

Van onze partners