Afbeelding

Kaap Skil: museum van jutters en zeelui

Algemeen

Op steenworp afstand van de haven van Oudeschild, in een gebouw dat al meerdere architectuurprijzen heeft gewonnen, vind je Kaap Skil, museum van jutters en zeelui.

Kaap Skil biedt onderdak aan enkele unieke exposities, waaronder de enorme maquette van de Rede van Texel. Deze komt met licht en geluid tot leven en laat zien wat een enorme aantallen schepen in de Gouden Eeuw bij het eiland lagen te wachten op gunstige omstandigheden om uit te varen. Uniek is ook de afdeling onderwaterarcheologie, een verzameling opgedoken schatten, afkomstig uit eeuwenoude scheepswrakken.

Kaap Skil staat bekend om de uitgebreide jutterscollectie en de oude vissershuisjes en winkeltjes, die een beeld geven van het leven in Oudeschild in vroeger tijden. Op het buitenterrein staat ook molen De Traanroeier. Op gezette tijden geven de molenaars uitleg over hun werk en bij gunstige wind brengen ze de wieken in werking. Jutters vertellen geregeld over hun spannende avonturen op het strand en oude zeerotten geven demonstraties touwslaan en visroken. Ook voor kinderen is er veel te beleven. Zo ontdekken ze in een nagebouwde duikboot hoe het in de negentiende eeuw zou zijn geweest om af te dalen in de Waddenzee, op zoek naar met rijkdommen beladen wrakken.

Heel veel meer informatie vind je op kaapskil.nl.

Van onze partners