Afbeelding
Foto: Ecomare

Ontdek de verschillende zeehonden en het Zeelab bij Ecomare

Algemeen

Ecomare heeft zowel gewone als grijze zeehonden in de vaste groep. Ook in de opvang worden er op het moment beide soorten verzorgd. Een mooie kans om ze te vergelijken!

Heel verschillend

Gewone zeehonden hebben een rond koppie, grijze een spitse snuit. Eigenlijk lijken gewone zeehonden meer op een kat en grijze op een hond. Ook hun karakter is heel verschillend. Grijze zeehonden zijn stoerder en strijdvaardiger dan gewone. De dierverzorgers moeten bij de grijze ook net een beetje meer oppassen voor hun scherpe tanden.

Grijze zeehonden worden in de winter geboren. De dieren in de opvang zijn dus nog maar een paar maanden oud. Sommige hadden nog een lange witte geboortevacht toen ze werden gevonden. Die haren zijn ze inmiddels kwijt. Het zijn geen baby's meer.

Opvang in fasen

De opvang van zeehonden verloopt in drie fasen. Bij Ecomare is elke stap van dichtbij te bekijken. Fase 1 is de quarantaine: dan wordt het dier nog binnen gehouden. Door grote ramen kunnen bezoekers de dieren bekijken. Als het dier wat op krachten is gekomen, wordt hij naar een klein buitenverblijf verplaatst. Dat is fase 2. Indien nodig krijgt hij 's nachts een warmtelamp om onder te liggen. De dieren worden dan nog individueel gehuisvest. Dat is niet meer het geval in fase 3. Zeehonden die alleen nog in gewicht hoeven toe te nemen, zwemmen in een groepsbassin. Als ze dertig kilo wegen is het moment gekomen om afscheid van ze te nemen. Rond en gezond worden ze dan losgelaten bij zee. Vol vertrouwen duiken ze het water in, op naar een zelfstandig leven.

Ontdekkingen doen bij Ecomare

Het Zeelaboratorium van Ecomare is vernieuwd. Het is veel ruimer en er zijn allemaal nieuwe dingen te zien. Bijzonder zijn de microscopen met een schermpje. Kijk samen met je kind naar zeehondenhaar, een veer of zand. Uitvergroot ziet het er spectaculair uit!

In het zeelab kun je ook verschillende spelletjes doen. Leuk, maar stiekem ook een beetje leerzaam. Bij welk dier hoort welke schedel? Hoe vindt een scholekster zijn eten in het zand?

Het zeelab is in de vakanties en weekenden vaak 's middags open. Zie hiervoor de agenda van de Texelse Courant Vakantiekrant of op de website van Ecomare.

Van onze partners