De Kooybrug wordt aan een grondige renovatie onderworpen
De Kooybrug wordt aan een grondige renovatie onderworpen Foto: Paul van Baardwijk

Kom je naar Texel? Let op: Omrijden en stops door werk Kooybrug

Algemeen

Rijkswaterstaat voert in januari en februari werkzaamheden uit aan de Kooybrug net buiten Den Helder. Die geven hinder aan het wegverkeer en de scheepvaart, maar veel minder dan eerder werd aangekondigd. Toen kwamen er felle protesten vanwege de economische schade door langdurig tijdverlies. Dat leidde tot uitstel. Nu is meer rekening gehouden met de weg- en vaarweggebruikers. Maar er rekening mee houden wordt wel geadviseerd.

Van vrijdag 19 januari om 19.00 uur tot en met zaterdag 20 januari 24.00 uur wordt gewerkt aan het brugval; dat is het beweegbare deel van de brug. Dat is nodig omdat het brugdek scheuren vertoont. Vanwege de veiligheid kan dit werk niet langer worden uitgesteld. Het heeft gevolgen voor het verkeer van en naar Texel in of uit de richting van de Afsluitdijk/Den Oever. Doorgaand verkeer wordt dan – van Wieringen af gezien – van de N99 omgeleid via Anna Paulowna naar de N9 bij De Stolpen en omgekeerd. Er moet zodoende worden gerekend op een extra reistijd van een halfuur. Nood- en hulpdiensten, ov-bussen en langzaam verkeer (zoals fietsers, voetgangers en landbouwvoertuigen) kunnen gebruik blijven maken van de brug, behalve op zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur; dan is de brug dicht voor al het verkeer. Nood- en hulpdiensten en bussen worden dan omgeleid via het marine terrein.

Verkeersstops

Tot eind februari worden de wachtplaatsen en de remmingwerken bij de brug vervangen. Van maandag 5 tot en met woensdag 7 februari wordt het wegverkeer daarvoor tussen 09.00 en 15.00 uur een aantal malen stilgelegd. Dan wordt de weg voor korte tijd afgezet en gaan de slagbomen naar beneden. Op informatieborden langs de weg worden weggebruikers op deze onderbrekingen geattendeerd. Zie voor meer informatie www.rijkswaterstaat.nl/kooybrug.

Van onze partners