Afbeelding
Foto: Nicole van As

In het bos is het altijd goed toeven

Algemeen

DEN HOORN - Het bos is één van de weinige plekken waar het eigenlijk altijd goed toeven is, ongeacht het weer. In de zomer is het lekker koel, als het geregend heeft ruikt het bos heerlijk en schieten de paddenstoelen uit de grond.  

Het Texelse bos tussen Den Hoorn en De Koog dateert van het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw en werd aangelegd om de woeste gronden te ontginnen die er oorspronkelijk lagen. Staatsbosbeheer plantte voornamelijk dennen, zodat Texelaars het bos al snel ‘De Dennen’ gingen noemen. Het was oorspronkelijk bedoeld voor de productie van hout, maar in de loop van de tijd werd de functie van natuur en recreatie steeds belangrijker. Om de natuur gevarieerder te maken, werden in de loop der jaren steeds meer loofbomen aangeplant. Ook werden open plekken gecreëerd, natuurlijke overgangsgebieden en moerassen.
Broedvogels
Door de aanleg van het bos kregen allerlei broedvogels de kans zich op Texel te vestigen, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht en de goudhaan, soorten die hier vóór 1900 niet of nauwelijks voorkwamen. Andere vogels die zich er thuis voelen, zijn onder meer de ransuil en de houtsnip. Het bos is ook rijk aan bosplanten en paddenstoelen.

Spelen in De Dennen
Zowel voor kinderen als volwassenen is het bos een plek om te spelen en tot rust te komen. In Dennen kun je volop spelen, wandelen, fietsen, paardrijden en hardlopen. Er lopen tientallen wandelpaden en een uitdagende mountainbikeroute, er is een speelweide en een barbecueplaats. Deze mogen allemaal gratis worden gebruikt. Vanaf de uitkijktoren op de Fonteinsnol (‘nol’ is Texels voor duin) kijk je uit over het bos en andere delen van het eiland. (Foto: Nicole van As)

Van onze partners