Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Mosterdparels van het Hogeberggebied

Algemeen De pareltjes van Texel

Ware pareltjes zijn het, de bolletjes van de mosterdkaviaar van de Texelse mosterdmakerij aan de Zuid Haffel nabij Den Burg. Niet alleen qua uiterlijk overigens, ook de smaak is een sensatie en een toevoeging op iedere borrelplank. De mosterdkaviaar is een product van Texels mosterdzaad en daarmee ook direct een leuk souvenir voor thuis.

Op de website staat mosterdkaviaar omschreven als “smaakbommetjes met een bite, gemaakt van Texels mosterdzaad. De ‘mosterdparels’ worden langdurig gemarineerd en gestoofd in onder andere zeevenkelazijn, zeezout, rietsuiker en citroen. De smaak is zoetzuur en zilt.”

De mosterdkaviaar is helemaal ontwikkeld door Mieke en Christof de Vries, die geen genoegen namen met enkel hun eigen bevindingen. Toen de basis stond, haalden ze feedback op tijdens ‘Into The Great Wide Open’. “Dat hielp ons echt om de mosterdparels, zoals we ze ook graag noemen, te perfectioneren. Zo kregen we advies om de smaak nog krachtiger maken en werden we op het idee gebracht om honing te vervangen door rietsuiker. Door die laatste aanpassing is de mosterdkaviaar veganistisch”, legt Mieke uit. Voor deze gelegenheid serveert ze de kaviaar op een toastje met een eitje, hetgeen een voortreffelijke combinatie vormt.

Al van jongs af aan is Mieke bezig met mosterd en wat begon als hobby, is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. “We maakten de mosterd eerst in onze keuken. Inmiddels hebben we de mosterdmakerij die door mensen te bezoeken is”, vertelt Christof

Het gele en bruine mosterdzaad wordt op Texel verbouwd, gedroogd, geschoond en verwerkt tot mosterd. Andere ingrediënten die voor de verschillende soorten mosterd gebruikt worden, komen bijna allemaal van het eiland. Zo wordt biermosterd gemaakt van bier van Brouwerij TX, wordt er gebruik gemaakt van zwartmoeskervel van eigen land en komt de rozemarijn van het Maartenhuis en de Oudheidkamer.

De Texelse mosterdmakerij is geopend op vrijdag en zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur, op maandag van 11:00 tot 15:00 uur en voor groepen ook op afspraak. Alle producten zijn ook verkrijgbaar via de webshop. De overige verkooppunten zijn via de website te vinden.

Mosterdmakerij Texel
Zuidhaffel 31, Den Burg
06 4971 6394

Van onze partners