Afbeelding
Foto: Richard Heerschap

Wandeling ‘De IJzeren Kaap’ bij Oosterend

Algemeen Texel Actief

OOSTEREND - Op Texel kun je prachtige wandelingen maken. Uiteraard in het bos- en duingebied aan de Noordzeekant van het eiland, maar ook aan de waddenkant is veel moois te ontdekken. Zoals de 12 kilometer lange route van De IJzeren Kaap naar Utopia. 

Deze route is uitermate geschikt voor wie niet precies weet hoe lang hij wil gaan wandelen. De route start buitendijks bij ‘De IJzeren Kaap’ (Lancasterdijk), een oude ijzeren markering voor de scheepvaart. Je geniet daar direct van een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. Hoewel het landschap buitendijks gedurende de wandeling niet veel verandert, verveelt het geen moment. Lammetjes, vogels, plantjes: er is zó veel te zien. De fanatieke wandelaar loopt natuurlijk door naar natuurgebied ‘De Schorren’. Houd er rekening mee dat deze tocht van ruim zes kilometer ook weer terug gewandeld moet worden.

Om het afwisselend te houden, doe je er verstandig aan om dit binnendijks te doen. Langs Hotel Prins Hendrik en de molen van Het Noorden zijn er veel fotomomenten die garant staan voor mooie plaatjes. Vlak voor de finish ligt het ‘Wagejot’, dat een extra keuze biedt: de korte route voor het Wagejot langs leidt in minder dan een halve kilometer naar het startpunt. Maar via het pad achter het Wagejot langs kun je met een lus door de weilanden nog eens twee kilometer aan de route toevoegen. 

Dit deel van de route loopt langs boerenland, wat weer zorgt voor een andere beleving. Wie op weg naar Utopia al het idee heeft dat de wandeling te lang wordt, krijgt genoeg mogelijkheden om eerder de dijk over te gaan en terug te lopen. Een uitdagende wandeling langs een prachtig en rustig stukje Texel die zeer de moeite waard is!

Van onze partners