Afbeelding

Ik ga naar Texel en neem mee... een mountainbike

Algemeen Texel Actief

Houd je van mountainbiken, dan zit je op Texel goed! Op het eiland is een gevarieerde MTB-route uitgezet met een totale lengte van circa 100 kilometer. Dus zet je helm op, klik je schoenen in de pedalen en gaan!

Als je de veelzijdigheid van de Texelse natuur wilt ervaren, dan kun je dat heel goed doen op de mountainbike. De MTB-route beslaat vrijwel het gehele eiland en brengt je langs de mooiste plekjes van Texel. Je rijdt onder meer door duinvalleien, bospaadjes, polders, weilanden en zelfs het strand! 

Het officiële startpunt van de MTB-route is vlakbij de veerhaven, maar starten kan in principe waar je maar wilt. Vanaf ‘t Horntje (de veerhaven) voert de route langs de westkust van het eiland door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt dit deel tot een uitdagende route, waarvan slechts een klein gedeelte verhard is. Je kunt dus gelijk flink aan de bak.

In het bos (De Dennen) vind je ook de oorspronkelijke Texelse MTB-route van ongeveer acht kilometer. Dit is technische gezien een uitdagende parcours, met veel bochtenwerk over smalle bospaadjes en pittige klimmetjes. Het is zaak om je koppie erbij te houden en alle kuilen en boomwortels te omzeilen. 

Vanaf De Cocksdorp voert de route langs de Waddendijk terug en passeer je Oosterend, De Waal en Oudeschild. Op dit deel van het parcours zijn iets meer stukken verhard, maar zeker het stuk door en langs polder Waalenburg is meer dan de moeite waard. Natuurlijk kun je het hele traject in één keer rijden, maar op meerdere punten is het mogelijk af te snijden en een alternatieve route te kiezen. Deze punten worden aangegeven met blauwe bordjes met een witte pijl.

De MTB-route loopt voor een groot deel door gebieden die beheerd worden door Staatsbosbeheer (SBB). Wielersport Texel en SBB hebben samen een uitdagende route samengesteld die mountainbikers alle ruimte geeft op plekken waar het de natuur niet schaadt. Op de website www.wstexel.nl van de vereniging Wielersport Texel vind je meer informatie en de complete route.

Van onze partners