Afbeelding
Foto: Robbert van de Bent

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

100 kilometer MTB-route

Algemeen Texel Actief

Houd je van mountainbiken, dan zit je op Texel goed! Op het eiland is een gevarieerde MTB-route uitgezet met een totale lengte van circa 100 kilometer. Dus helm op en gaan!

Als je in korte tijd de veelzijdigheid van de Texelse natuur wilt ervaren, dan kun je dat het beste doen op de mountainbike. De MTB-route beslaat vrijwel het gehele eiland en brengt je langs de mooiste plekjes van Texel. 

Het officiële startpunt is vlakbij de veerhaven, maar starten kan in principe waar je maar wilt. Vanaf ‘t Horntje voert de route langs de westkust door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route, waarvan slechts een klein gedeelte verhard is.

Vanaf De Cocksdorp voert de route langs de Waddendijk terug en passeer je Oosterend, De Waal en Oudeschild. Op dit deel van het parcours zijn iets meer stukken verhard, maar zeker het stuk door en langs polder Waalenburg is meer dan de moeite waard. 

Natuurlijk kun je het hele traject in één keer rijden, maar op meerdere punten is het mogelijk af te snijden en een alternatieve route te kiezen. Deze punten worden aangegeven met blauwe bordjes met een witte pijl.

De MTB-route loopt voor een groot deel door gebieden die beheerd worden door Staatsbosbeheer (SBB). Wielersport Texel en SBB hebben samen een uitdagende route samengesteld die mountainbikers alle ruimte geeft op plekken waar het de natuur niet schaadt. 

Op de website www.wstexel.nl van de vereniging Wielersport Texel vind je meer informatie en de complete route.

Foto: Robbert van de Bent

Van onze partners