Afbeelding
Foto: 360gradentexel.nl

Twee unieke ervaringen tijdens één cruise met de TX44

Algemeen Texel Actief

Zeehonden spotten vanaf het zonnedek of vanuit de salon en een rondvaart door de marinehaven van Den Helder. Twee unieke ervaringen tijdens een cruise van twee uur aan boord van rondvaartschip TX44. Een heerlijk uitstapje voor jong en oud.

De TX44 is een begrip. Erik en Karin Rossing namen het schip, met als thuishaven Oudeschild, in 2019 over. Een royaal en luxe schip, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Aan boord word je persoonlijk welkom geheten. Het schip heeft een heerlijk zonneterras waar je tijdens de cruise over de Waddenzee onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers, een biertje, frisje of hapje kunt genieten van het uitzicht. Of een verdieping lager in de smaakvol ingerichte salon met een gezellige bar.

Aan boord hoef je je niet te vervelen. Het vertrek uit de haven van Oudeschild is een belevenis op zich, zoals ook onderweg naar zandplaat de Razende Bol ten zuidwesten van Texel van alles is te zien en te beleven.


Johan Habing

Varend over de Waddenzee komen we op de Rede van Texel. In dit zeewater ten oosten van Oudeschild lag ooit de VOC-vloot voor anker, te wachten op gunstige wind om uit te varen naar verre oorden. Maar het ging ook wel eens mis, tijdens stormen belandde menig schip met lading op de zeebodem. Scheepswrakken op de bodem van de Waddenzee zijn een tastbare herinnering. Duikers weten ze te vinden, enkele jaren geleden werd bijvoorbeeld een eeuwenoude, maar nog vrijwel intacte jurk opgedoken. Getoond in museum Kaap Skil, waar veel meer maritieme schatten zijn te bezichtigen.

Aan bood van de TX44 passeren we achter de dijk in de verte een ander stuk bijzondere geschiedenis: de voormalige vesting De Schans, waar ooit soldaten van Napoleon bivakkeerden. In de verte zien we de Hoge Berg, de lemen bult met daaronder het ijzerhoudende water dat VOC-schepen meenamen op hun verre reizen. Een stukje verder varen we voorbij de zandige Prins Hendrikdijk, een modern huzarenstukje van Texelse kustverdediging. We passeren ook het NIOZ, waar wetenschappers zeeonderzoek doen en de veerhaven. Via de zuidpunt van De Hors maken we de oversteek naar de Razende Bol.

De zandplaat, een beschermd natuurgebied, is een rustplaats voor zeehonden en allerlei vogels. Meestal zijn ze dichtbij, soms wat verder weg. Geen nood, er zijn verrekijkers aan boord. Om daarna koers te zetten naar Den Helder, voor een rondvaart door de offshorehaven, met onder meer suppliers. En ook de marinehaven, de grootste van Europa. Daar is zóveel te zien. Allerlei schepen, zoals mijnenvegers of een onderzeeboot. De TX44 heeft bij de marine veel krediet opgebouwd en mag dichtbij komen. Je kunt onderweg ook een marinevaartuig tegenkomen.

Aan boord van de TX44 zijn de taken verdeeld. De stuurman vaart het schip, gastvrouw Karin doet de horeca en als speaker praat gastheer Erik de passagiers bij over wat er te zien is en beantwoordt allerlei vragen.

De TX44 heeft meerder afvaarten per dag en in het hoogseizoen ook avondcruises. Wie vooraf reserveert heeft aan boord gegarandeerd een ruime plaats. Ook geschikt voor mindervaliden, honden mogen mee. Reserveren kan via www.tx44.nl.

Van onze partners