Afbeelding

Stan & Stacy 25 jaar in Den Burg

Algemeen Winkelen

Vijfentwintig jaar geleden kwamen Monique en Charles Eijkhout op het idee om voor zichzelf te beginnen, en dat bleek zeker een goede keus. Hun winkel Stan & Stacy, is inmiddels niet meer weg te denken uit het winkelhart van Den Burg. Het is een winkel waar je niet snel uitgekeken raakt. Naast het uitgebreide assortiment aan heren-, dames- en babykleding, zijn er onverwachte hoekjes met verrassende accessoires, schoenen, tassen, servies en andere leuke dingen om je huis op te fleuren. De buitenkant van de winkel is vorig jaar vernieuwd en opgefrist. “We hebben een hele nieuwe uitstraling, met automatische schuifdeuren, waardoor de winkel veel beter afsluit. Het ziet er strakker uit, en past beter bij hoe de winkel er nu uitziet”, laat Monique weten. Dit weekend is er een extra reden om de winkel een bezoekje te brengen, op 2 april is het namelijk feest, vanwege de viering van het vijfentwintigjarig jubileum!

Het jubileum is een mooi moment om terug te kijken naar wat Monique en Charles hebben opgebouwd. Ze werkten voordat ze hun eigen winkel begonnen allebei bij Mantje, bij de ouders van Monique. “Toen wij de wens uitspraken voor onszelf te willen beginnen, hadden we het geluk dat we dit pand konden kopen van mijn ouders. Het waren toen nog drie panden, waar drie verschillende winkels in zaten. Daar hebben we toen één winkel van gemaakt.” Charles: “We zijn in 2008 nog een keer in het diepe gesprongen, en hebben toen de winkel Cecil & Street One geopend. We verkochten die merken eerst hier, maar dat liep zo hard en het groeide helemaal uit zijn voegen. Dus leek het ons een goed idee daar een aparte winkel voor te beginnen.” Inmiddels zijn dochters Shannan en Veron ook al een tijd een bekende gezichten in de winkel. De dames nemen steeds meer verantwoordelijkheden van hun ouders over, die zo langzaam een stapje terug kunnen doen.

Altijd op zoek naar iets unieks

Monique vertelt: In eerste instantie hadden we echt een familiewinkel, met dames-, heren- en kinderkleding. Maar de kinderkleding is de laatste jaren steeds moeilijker geworden, vanwege de verkoop via het internet. We hebben nu nog steeds een uitgebreide babyafdeling Met heel veel knuffels, en hebben de winkel aangevuld met woonaccessoires”, vertelt Monique. “We zijn echte scharrelaars, en vinden het leuk om bijzondere dingen mee te nemen, wanneer we ergens komen”, lacht Charles. Monique vult aan: “We hebben over de jaren ook altijd geprobeerd om de winkel in te delen op een verrassende manier, met onverwachte hoekjes. Je kunt hier heerlijk wat langer rondsnuffelen. Het is leuk om je winkel op die manier te onderscheiden van de rest. We halen ook wel eens spullen uit het buiteland, om merken te vinden die er op Texel nog niet zijn. Maar de wereld wordt wel steeds kleiner wat dat betreft, tegenwoordig vind je in alle landen dezelfde dingen. Voor veel merken die we verkopen, hebben we wel het alleenrecht op het eiland, dus dan kun je toch zekerstellen dat je uniek aanbod hebt. Verder zijn we altijd op zoek naar leuke andere dingen. Zo zijn we ook onder eigen label Texel-truien gaan verkopen, en verkopen we een servies wat ik zelf heb ontworpen.”

Familiebedrijf

Op 1 april viert Shannan nog een jublieum, dan werkt ze namelijk 10 jaar voor het bedrijf! “Ik begon hier als vakantiehulp, en heb toen nog een tijdje fysiotherapie gestudeerd. Daar ben ik mee gestopt, en toen ben ik meer in de winkel gaan werken. Op een gegeven moment gingen er hier veel mensen weg, en kreeg ik meer een leidersrol. Daarnaast heb ik nu een praktijk in accupunctuur en Chinese geneeskunde. Dus ik heb het best druk, maar juist de afwisseling vind ik heel erg leuk!” Jongste dochter Veron kwam er al een jaar later bij. “Ik had verzorging gedaan op de OSG en wilde (moet zijn wist) niet wat ik wilde gaan doen daarna. Ik heb me toen aangemeld voor de opleiding pedagogisch medewerker. Maar nog voordat die opleiding begon dacht ik al dat dat niets voor mij was. Toen ben ik de opleiding detailhandel gaan doen, werken-leren en vond dat helemaal mijn ding. Ik vind het in de winkel altijd leuk om klanten te helpen, en vooral als ze daarna echt blij zijn met hun outfit. Dat is een leuke uitdaging. Of dat je gericht op zoek kunt naar iets, een meedenkt met de klant. Shannan en ik doen inmiddels helemaal samen de inkoop en heel veel achter de schermen. Het is leuk om dat samen te doen en ook in de winkel steeds dingen te blijven veranderen.””

Ander shopgedrag op Texel 

Veron: “We hebben allemaal onze eigen vaste klanten en dat is heel erg leuk. Zo zijn er veel toeristen die een paar keer per jaar bij ons komen. We horen veel dat mensen het fijn vinden dat ze op vakantie de rust hebben om te winkelen. En we hebben hier andere dingen dan in de stad, dus dat is heel erg verrassend.” Monique vult aan: “Daar moeten we ook wel rekening mee houden. Mensen hebben hier de tijd om te winkelen, en kopen dan soms ook al heel ver voor het seizoen bepaalde kleding. Soms is dat lastig met inkopen, omdat we al in juli en augustus winterjassen kunnen verkopen, terwijl dat in de steden niet kan. Dat loopt niet helemaal synchroon. Het is altijd even zoeken welke merken passen qua levertijden.”

Feest!

Het mag duidelijk zijn, zaterdag is het tijd voor feest! Monique: “We willen het jubileum graag met de klanten vieren. Dat doen we met een hapje en een drankje, en de eerste honderd klanten krijgen een bosje bloemen. Verder gaan we ook mooie outfits en schoenen verloten, en krijg je een goodiebag na het uitgeven van een bepaald bedrag!”

Stan & Stacy

Weverstraat 1C, Den Burg

E: info@stanenstacy.nl

T: (0222) 315 708

I: www.stanenstacy.nl

Tekst en foto: Elisabeth Waverijn

Van onze partners