Midnight Run met Robert de Niro is één van de films die te zien zijn.
Midnight Run met Robert de Niro is één van de films die te zien zijn.

Film Festival De Filmklassiekers 1980’s editie in Den Hoorn

Algemeen TexelTips

Filmfestival De Filmklassiekers organiseert van vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart voor de derde keer een filmklassiekersfestival op Texel. In deze feel good-editie, die zich zal afspelen in theater/restaurant De Toegift en dorpshuis de Waldhoorn in Den Hoorn, staan de Jaren 80 centraal. 

De Jaren 80 was een decennium bomvol inmiddels iconische films en muziek, dat mede door de stortvloed aan stereotypische beelden van neon en schoudervullingen zo krachtig in ons collectieve geheugen verankerd ligt. Het was ook de tijd van de krakersrellen; van carrière maken als yuppie ‘voordat de bom valt’; van Gorbatsjov, Thatcher, Reagan en Mandela; Van Generatie Nix; van ‘a big disease with a little name’; en van filmhelden als Gordon Gekko en Marty McFly.

Tijdens het festival komen dan ook iconische films voorbij, zoals als The Breakfast Club, Back to the Future en Wall Street. Of feel-goodhits met een bite zoals: Do the Right Thing, Shirley Valentine en Dangerous Liaisons. Mooie Arthouse is er ook. Zoals het verstilde, Deense Babette’s Feast, het Italiaanse Nuevo Cinema Paradiso en het zwart-wit meesterwerkje The Rumble Fish van Francis Ford Coppola.

Doe Maar, Prince en een Eighties feest

Ook is er veel muziek, muziek die juist in dit decennium zoveel wereldsterren bracht. Zoals Prince, wiens Sign o the Times concerten legendarisch genoemd kunnen worden. Ook wordt deze editie het afscheidsconcert van Doe Maar nogmaals getoond en opgevolgd door een eighties discofeest met niemand minder dan Tesselaar Marco van Sambeek als dj. Tijdens het welkomstdiner op vrijdag, geïnspireerd op het diner uit de film Babette’s Feast - speelt akoestisch duo Janneke en Frans live muziek uit die tijd, net als tijdens het filmontbijt op zondagochtend.

De Filmklassiekers wil haar publiek laten ervaren hoe juist films en muziek een periode tastbaar en invoelbaar kunnen maken. Persoonlijke verhalen, personages die je bijna kunt aanraken en wier gedachten je kunt volgen, songteksten die je meenemen in een sfeer – het zijn middelen die de jaren tachtig dichterbij brengen dan welk geschiedenisboek ooit kan doen.

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar via www.defilmklassiekers.nl en aan kassa’s van De Toegift en de Spar in Den Hoorn. Een all-in passe-partout met filmdiner op vrijdag en filmontbijt op zondag kost 85 euro, voor een film-only passe-partout betaal je 45 euro. Losse filmtickets zijn 10 euro en tickets voor het Eighties feest kosten 15 euro.

Van onze partners