<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Texel Actief

Surfen op Texel - Adrenalinekick in de Texelse branding - Long Read

Ze zijn nog jong, maar behoren al een paar jaar tot de top van het Nederlandse golfsurfen: Mees Koch (15) en de broers Jaas (15) en Senne (17) Roeper. Bijna dagelijks trainen ze in de Texelse branding, waar de omstandigheden beter zijn dan in andere kustplaatsen. "Hoe noordelijker, hoe dichter bij open zee. De golven zijn hier vaak hoger."

Het Texelse water is sowieso anders. "Je ziet hier altijd wel zeehonden.  Aan de overkant heb ik er nog nooit één gezien", vertelt Mees. "Ze zijn nieuwsgierig en zwemmen vaak naar je toe", zegt Senne. Jaas lacht: "Ja, totdat ze zien dat je geen zeehond bent. Dan schrikken ze en gaan ze er vandoor."

Andersom worden ook de surfers soms verrast. Senne: "Als die zeehonden met hun grote kop twee meter bij je vandaan omhoog komen, dan schrik je je soms rot. Dan zijn ze zo dichtbij dat je ze kunt aaien." Mees: "Dat doe je natuurlijk niet. Ze bijten nog harder dan honden." Senne: "Als ze onder water gaan, weet je nooit waar ze zitten. Dat is best eng. Ik ben er een keer uitgegaan."

Storm

Zomer en winter, weer of geen weer, trainen doen de jonge golfsurfers in principe elke dag. Alleen bij onweer blijven ze uit het water. En als ze 's winters pas om vier uur uit school komen en het al vroeg begint te schemeren, slaan ze wel eens over. Een stormachtige wind is geen belemmering, wel lastig. Jaas: "Bij windkracht 9 waaien de golven er vaak af en schuimt het alleen maar. Dan kun je eigenlijk niet goed surfen."

's Winters oefenen ze bij paal 19 bij De Koog, een kilometer van het huis van Senne en Jaas. "Je kunt je dan niet omkleden op het strand. We gaan er in surfpak heen." De afgelopen jaren was het zacht, maar ze hebben meegemaakt dat het water na een lange vorstperiode maar een graad of drie was. Mees: "Met een goed pak houd je het wel een uur vol. Dan gauw naar huis en douchen." Jaas: "En daarna de hele dag voor de kachel." 's Zomers zijn ze vaak de hele dag bij de surfschool bij paal 17, waar ze helpen met lesgeven. Mees: "Het is altijd gezellig, ook als er geen golven zijn. Dan gaan we volleyballen of golfen."

Peddelen

Golfsurfen is een van de meest oorspronkelijke vormen van de boardsporten. Wind- en kitesurfen, maar ook skate- en snowboarden zijn er uit voortgekomen. Het principe is eenvoudig: golfsurfers peddelen met hun handen door de branding en laten zich op de kracht van de aanrollende golven terug naar het strand voeren. Mees: "Als je net met de sport begint, ga je rechtdoor. Maar dan ben je in een paar seconden weer op het strand. Als je beter wordt, ga je links- of rechtsaf. En dan maak je bochten, net als op een skateboard."

Jaas: "Het is de bedoeling zo veel mogelijk manoeuvres en turns te maken. Je kunt bijvoorbeeld proberen uit een golf te springen en rondjes te draaien." Een wedstrijd duurt een half uur. Daarin gaan de surfers op maximaal vijftien golven mee. De twee beste pogingen tellen mee voor het resultaat. Wie er bij de prijsuitreiking op het podium staat, wordt bepaald door een jury.

Ze kunnen zich geen leukere sport voorstellen. Senne: "Het is heel leuk om op het strand bezig te zijn. En alle mensen die het doen, zijn vrij chill." Mees: "Als je een golf pakt en je doet iets dat er mooi uitziet, dan krijg echt een adrenalinekick. En als anderen dat nog zien ook, dan is dat nog leuker."

Trainingskamp

Het drietal is behalve fanatiek ook behoorlijk succesvol. Sinds een paar jaar zijn ze lid van het Nederlands juniorenteam en trainen ze ieder weekend in Scheveningen of Wijk aan Zee mee bij het Surf Topsport Centrum. Geregeld doen ze mee aan wedstrijden in het buitenland. Ook maakten ze een trainingskamp mee in Portugal, waar de golven van de Atlantische Oceaan een stuk hoger en langer zijn dan die van de Noordzee. In 2015 veroverde Jaas de nationale titel bij de junioren tot en met 15 jaar. Broer Senne werd derde in de categorie tot en met 18 jaar. Mees werd een jaar eerder al tweede in de categorie tot en met 15 jaar én uitgeroepen tot rooky, beste nieuwkomer.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten