Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Een bezoek aan Oosterend niet compleet zonder het Wijnhuis

Algemeen

Een bezoek aan Oosterend is eigenlijk niet geslaagd zonder een bezoek aan Het Wijnhuis. Het uit 1785 stammende pand maakt de slijterij zelfs voor de geheelhouder al de moeite waard voor een bezoek. Het Wijnhuis is een begrip op Texel, niet in de laatste plaats op basis van de heerlijke zelfgemaakte likeuren.

We nemen een kijkje bij Lara en Wouter die het dit jaar wisten te kopen. “Dat dit mogelijk was, dat hadden we nooit durven dromen”, vertelt Lara stralend. De jonge ondernemers hebben zich gevestigd in het aangrenzende huis aan de Kerkstraat en het is misschien wel één van de mooiste slijterijen van het land.

Bij binnenkomst valt de authentieke sfeer op, maar pas echt genieten wordt het als je de trap afdaalt die uitkomt in de enorme wijnkelder. Naast grote wijnvaten en likeuren in grote glazen flessen, staan er tal van schatten uitgestald die werden gevonden tijdens het uitgraven van de kelder. In het oog springend is tevens het enorme walvisbot dat op de stellingen ligt. Maar wie drie keer heeft rondgelopen, ziet nog steeds nieuwe dingen. “Bij mij duurde dat wel weken”, merkt Wouter vrolijk op.

Lara is het gezicht van de winkel, Wouter de magiër die de likeuren mengt. “We hebben alle oude aanwezige receptuur overgenomen en dat is het belangrijkste bij likeur. Wouter is perfectionistisch en dus duurde het wel even voor we over gingen tot verkoop. We hebben zelf nog blinde proeverijen gehouden. Dat was wel gezellig”, lacht Lara.

Het stel en Wijnhuis Oosterend zijn een match made in heaven. Oosterend heeft weer een stel jonge ondernemers, die bovendien perfect aanvoelen hoe ze met respect voor de zaak kunnen omgaan. “Je ziet hier niet bieren die je bij iedere slijterij ziet. We kiezen voor uniek producten, dat past bij deze prachtige zaak”, besluit Lara.

Het wijnhuis is geopend op woensdag-, donderdag-, vrijdag-, en zaterdagmiddag. In januari zijn ze op de eerste week na gesloten. Op zaterdag 18 december is er van 15:00 uur tot 17:00 uur een kleine opening.

Van onze partners