Schoonmaak van het strand bij paal 17.
Schoonmaak van het strand bij paal 17. Foto: Jeroen van Hattum

Beach Cleanup Tour strijkt neer op Texel

Algemeen TexelTips

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is komend weekend op Texel.

Zaterdag 7 augustus wordt van 10:00 tot 16:00 uur het strand bij paal 17 opgeruimd en zondag 8 augustus wordt van 10:00 en 16:00 uur het strand bij paal 9 schoongemaakt door vrijwilligers.

De Beach Cleanup Tour vindt voor de achtste keer plaats. In dertig dagen tijd worden diverse plekken langs de gehele Nederlandse Noordzeekust ontdaan van rommel.

Dat gebeurt volgens De Noordzee met inachtneming van de coronamaatregelen. “Vrijwilligers melden zich aan voor een tijdslot om drukte aan het begin van de dag te voorkomen en er is volop desinfectiemateriaal aanwezig. In plaats van als één groep te bewegen ruimt iedereen op met het eigen gezelschap.” Het strand biedt volgens de stichting de mogelijkheid elkaar veel ruimte te geven. 

Stichting De Noordzee wil met de jaarlijkse schoonmaakactie het belang van een schoon strand en een schone zee benadrukken. “Afval hoort niet op het strand. Het valt uiteen in kleine stukjes, draagt bij aan de plasticsoep en is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aanzien voor voedsel of erin verstrikken. Elk stukje afval dat wordt opgeraapt telt. Juist de kleine stukjes zijn heel schadelijk voor dieren.”

Volgens de stichting worden gemiddeld 282 stukjes afval op honderd meter strand gevonden. “De meest gevonden soorten zijn vispluis, kleine en grotere stukjes plastic, doppen en snoepverpakkingen. Op toeristische stranden worden vooral veel sigarettenfilters gevonden. Er zijn ook dingen die op afval lijken, maar gewoon bij het strand horen zoals zeewier, eieren van zeedieren en schelpen.”

Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via https://www.beachcleanuptour.nl/

Van onze partners