Afbeelding
Foto: Dirk Kolvenbach

Oorlogsbunker Texla open voor publiek

Algemeen TexelTips

De deuren van de Texla-bunker bij Den Burg zijn zondag 8 en 22 augustus van 10:00 tot 16:00 uur open voor publiek. Een unieke kans om een stukje Texelse geschiedenis te bezichtigen.

De bunker was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Duitse bezetter en vormde het decor van het begin van de Georgische opstand, op Texel beter bekend als ‘de Russenoorlog’. In opstand kwamen de Georgische soldaten die halverwege de oorlog in Duitse krijgsdienst waren getreden. Bang dat ze bij thuiskomst als landverraders zouden worden beschouwd, doodden ze hun Duitse superieuren, om zich zo te rehabiliteren. Hun daad veroorzaakte een ramp. Door de opstand veranderde Texel in Europa’s laatste slagveld, met vele honderden doden en een nauwelijks te schatten materiële schade.

De bunker werd na de oorlog onder een laag zand verborgen. Deze werd een paar jaar geleden verwijderd, nadat de nieuwe eigenaar waarop de bunker staat daar toestemming voor gaf. Sindsdien hebben vrijwilligers hard gewerkt om de bunker op te ruimen en opnieuw in te richten.

Mits de coronamaatregelen dat toestaan, is de bunker op 8 en 22 augustus te bezichtigen. Entree €4,-; kinderen betalen €2,-. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de bunker.

Texla staat aan de Kogerweg, iets ten noorden van Den Burg.

Van onze partners