Lotte Strooper: "Na afloop van de maaltijd geen bomvol gevoel, maar verzadigd."
Lotte Strooper: "Na afloop van de maaltijd geen bomvol gevoel, maar verzadigd." Foto: Jeroen van Hattum

Vegetarisch en veganistisch eten doe je in De Koog met Lotte Kookt

Algemeen Eten & Drinken Eten & Drinken

Ze begon vijf jaar geleden aan de overkant met vegetarisch koken in een eigen foodtruck. Sinds kort staat Lotte Strooper uit De Koog met haar eigen bedrijf in de keuken van Hotel Kogerstaete in De Koog.

Op dinsdag en woensdag werkt ze daar onder de naam ´Lotte Kookt´ en maakt ze zowel voor de gasten als de bezoekers van het restaurant het eten klaar. De bijzondere samenwerking met Kogerstaete kwam tot stand nadat eigenaren Desiré Boks en Simon Fulcri van Kogerstaete eind vorig zelf eten hadden besteld bij Lotte die sinds anderhalf jaar op Texel woont en vanuit huis een eigen catering heeft.

Kogerstaete

De maaltijd beviel ze zo goed dat Lotte werd uitgenodigd om twee dagen in de week de keuken van Kogerstaete over te nemen. Sinds februari is ze op dinsdag en woensdag met Lotte Kookt in de keuken van het hotel aan de Dorpsstraat.

Lotte kookt zowel vegetarisch als veganistisch (zonder dierlijke producten). Was voor sommige gasten die een stukje vlees verwachtten in het begin even wennen, anderen vonden het juist leuk om kennis te maken met nieuwe gerechten die ze vaak nog niet kenden. De menukaart is gevarieerd met lunches, hapjes voor bij de borrel en avondeten. Ze serveert ook suiker- en glutenvrij gebak. Meer informatie vind u hier op de website van Lotte Kookt.

Gebalanceerd

Lotte: “In het begin hadden we soms mensen die extra veel bestelden omdat ze dachten dat ze anders te weinig zouden krijgen. Dat is dus niet zo. Ik werk onder meer met een mix aan noten, eiwitten, koolhydraten en groenten zodat mensen een gebalanceerde maaltijd krijgen waarmee je na afloop geen bomvol gevoel hebt maar verzadigd bent.” De kaart vermeldt onder meer papadums, mais tortillas, diverse soorten salades, soepen en ook een borrelplank. “Je kunt prima bitterballen maken zonder dat er vlees in zit.”

Zelf eet ze al jaren vegetarisch en daar begon ze vijf jaar geleden professioneel mee te werken. “Ik heb mijn eigen foodtruck aangeschaft en ik ben bij vegetarisch restaurants gaan werken. Daar heb ik onder meer als gastvrouw gewerkt en in de keuken waar ik van lieverlee de kennis over het maken van vegetarische en veganistische gerechten kon uitbouwen.” Anderhalf jaar geleden vestigde ze zich in De Koog bij haar vriend die al op het eiland woonde. Van oorsprong komt ze zelf uit Tuitjenhorn. De afgelopen maanden was het rustig opstarten bij Kogerstaete en sinds de versoepelingen van 5 juni kunnen er ook maaltijden aan de gasten in het restaurant worden geserveerd.

Contact

“Dat is wel zo prettig, dan kun je ook normaal contact met je gasten hebben. De afgelopen maanden zetten we de maaltijden bij de deur van de kamers en had je soms bij het nagerecht even kort contact met elkaar, maar als je eet bij ‘Lotte Kookt’ is het wel leuk als je ook even kan zien wie Lotte is die voor je heeft gekookt. Dat maakt het allemaal wel zo persoonlijk.” Lotte hoopt het koken in Kogerstaete de komende tijd verder uit te bouwen evenals de catering en de foodtruck. De werkzaamheden zijn groeiende; ze heeft inmiddels al versterking van Marleen Kruk. “Sinds kort heeft Kogerstaete ook het restaurant weer in gebruik voor bezoekers van buitenaf, dus dan hebben we een mooi aanbod van vegetarische en veganistische maaltijden. Waar het kan, probeer ik ook met producten van het eiland te werken.”

Van onze partners