Afbeelding

Verleiding en seks in Kaap Skil

Algemeen TexelTips

Na vier eeuwen op de zeebodem te hebben gelegen, is in Museum Kaap Skil nu een rijkversierde en vergulde poederdoos uit de zeventiende eeuw te zien.

De afbeeldingen op de doos verwijzen vrij expliciet naar verleiding en seks. Dit maakt het tot een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest. Intrigerend, zeker voor bezoekers die hun fantasie de vrije loop laten en zich afvragen welke rijke dame deze bijzondere doos op haar toilettafel had staan.

De poederdoos is afkomstig uit het Palmhoutwrak, in 2014 door duikers ontdekt en een van de talloze scheepswrakken die in de buurt van Texel op de bodem van de Waddenzee liggen. Dit specifieke wrak werd beroemd door de zijden jurk die erin werd gevonden en die na meer dan 400 jaar oud nog opvallend mooi was. Een andere topvondst is een vergulde zilveren pronkbeker.

Museum Kaap Skil in Oudeschild is in juli en augustus dagelijks open van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie, ook over het reserveren van kaartjes, is te vinden op www.kaapskil.nl

Van onze partners