Schapenhouder Carlo Veeger, bestuurslid van Vereniging Schapen Eiland Texel, voert zijn dieren.
Schapenhouder Carlo Veeger, bestuurslid van Vereniging Schapen Eiland Texel, voert zijn dieren. Foto: Gerard Timmerman

Schapeneiland opent het Lamsvleesseizoen

Landbouw / Visserij Eten & Drinken

Het Texels Lamsvleesseizoen is deze week geopend. Schapeneiland Texel wil hier een vaste traditie van maken op de eerste maandag van juni. Het seizoen duurt 100 dagen, de lammeren zijn tenminste 100 dagen oud en er zijn in de maand juni 100 Skeepe-boxen op Texel verkrijgbaar.

 

Een initiatief van de nieuwe Vereniging Schapeneiland Texel. Opgericht door schapenhouders en met steun van de gemeente. Met de primaire doelstelling: “Behoud van schapen en lammeren in de weiden, op de dijken en in de natuurgebieden”, met een duurzame bijdrage aan landschapsbeheer en toerisme.

De aangesloten schapenboeren zorgen met elkaar voor een aanbod van lokaal en herkenbaar kwaliteitsvlees. Schapenhouder en bestuurslid Carlo Veeger: “Wij willen schapen houden zoals schapenhouden bedoeld is. Lammetjes die in het voorjaar buiten opgroeien en worden gezoogd bij de moeder. Minimaal honderd dagen. Kerngezond en duurzaam. Je ziet ze overal, van het Hoornder kerkje tot Oost. Onderdeel van het landschap, je kunt Texel niet voorstellen zonder schapen. Schapenhouder is een prachtig beroep, de vrijheid en heerlijk buiten in de natuur. Voor mij zelfs een soort roeping. Toch raakte de schapenhouderij in de verdrukking. Het vlees en de wol bracht te weinig op, menig boer stapte over op koeien of akkerbouw.

Inmiddels is het tij aan het keren. Mede met dank aan de oprichting van de Vereniging Schapen Eiland Texel. Veeger: “We hebben een plan gemaakt voor een beter promotie van Texels Lamsvlees van Schapeneiland Texel. Dankzij steun van de gemeente en het Waddenfonds konden we daarmee aan de slag.”

De aangesloten schapenboeren zorgen er met elkaar voor een aanbod van lokaal en herkenbaar kwaliteitsvlees is. Dit Texels Lam is altijd afkomstig van lammeren geboren, geweid en geslacht op Texel. Lamsvlees met een duidelijke herkomst, zowel qua ras als gebied. Na minimaal 100 dagen ook geslacht op Texel. Daarvoor werkt de vereniging samen met Cor Boschma in Oudeschild en met de slagers en winkelketens die dit Texels lamsvlees verkopen.

De vereniging werkt samen met Echt Texels Product, Waddengoud/ Stichting Streekproducten Nederland en Grutto: Koop een Texels lam. “We spreken elk seizoen een vaste prijs af, zodat ook wij een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen. Je ziet nu dat andere partijen in de markt zich daar aan spiegelen. Een eerlijke prijs, waardoor schapen qua opbrengst kunnen concurreren met bijvoorbeeld suikerbieten.”

Kennis vergroten over het bereiden en verwerken van lamsvlees krijgt vorm in de LamsAcademy SkéépeSkool (in samenwerking met Texel Academy). Daarnaast ontwikkelt de vereniging diverse projecten in het kader van ambassadeurs en vrienden van de schapenhouderij omdat Texel als schapeneiland voor ieder van belang is. Voor de vereniging zijn Henk van Dongen (Fresh Retail ) en Annette van Ruitenburg op projectbasis werkzaam.

In juni is er drie keer een Skeepe-box verkrijgbaar. Dat is een hoofdmaaltijd en met waar mogelijk Texelse producten uit het seizoen en dessert voor twee personen. Drie verschillende lamsvleesgerechten gecombineerd met Texelse pasta, Texelse asperges en/of Texelse zilte aardappels en met passende bijgerechten en dessert, gemaakt door My Sweet Nature. Prijs €49,50, inclusief bezorging aan huis.

Meer informatie op www.schapeneilandTexel.nl, met ook een filmpje over de lamsvleesketen. Voor een tientje per jaar kun je vriend van Schapeneiland Texel worden en zo de activiteiten steunen.

Van onze partners