De eerste schapenkaasjes van dit seizoen.
De eerste schapenkaasjes van dit seizoen. Foto: De Waddel

Dit artikel is geschreven door
Jan-Willem Bakker

Schapenbedrijf gelegen in het oeroude Hoge-Berggebied op Texel.

Nieuw schapenkaas-seizoen op De Waddel

Algemeen

Op Schapenbedrijf De Waddel is deze week het schapenkaasseizoen geopend: de eerste jonge schapenkaasjes zijn weer te koop. Jan-Willem Bakker vertelt enthousiast over zijn kaas: “Ik leerde het kaasmaken van mijn vader. Hij gebruikte een oud Texels procedé dat net iets anders is dan de overkantse manier van kaasmaken. Daardoor heeft onze kaas een heel eigen smaak.” De jonge kaasjes zijn nog maar twee weken oud maar hebben nu al een zachte, volle smaak. Ze zijn te koop in de boerderijwinkel en in de versautomaat op Westergeest 4, Den Burg. 

Bakker is een moderne boer maar houdt zijn schapen op traditioneel Texelse wijze. Zijn dieren lammen in het voorjaar, de lammeren blijven bij de moeders en groeien buiten op. Als ze ongeveer tien weken zijn, zijn ze oud genoeg om op eigen benen te staan. De moederdieren worden dan nog een aantal maanden nagemolken. In het najaar gaan de ooien weer bij de ram. Bakker: “Het geeft me een goed gevoel om met de seizoenen te leven en daarin met de schapen mee te bewegen.”

Schapenbedrijf De Waddel bevindt zich in het Hoge Berggebied, een glooiend landschap met de voor het oude land van Texel zo karakteristieke tuinwallen, schapenboeten en kolken. Bakker: “Wij houden van dit landschap en voor ons is het vanzelfsprekend om er goed op te passen.” Hij boert natuur-inclusief en zo veel mogelijk circulair. Op De Waddel gaat de wei, die overblijft bij het kaasmaken, naar de varkens en de (elders op Texel geteelde) erwten die niet voor menselijke consumptie gaan, worden aan de schapen gevoerd. Bakker strooit geen kunstmest en gebruikt veel natuurlijke geneesmiddelen. Weidevogels krijgen alle ruimte om te broeden op het kruidenrijke grasland. Gedeeltes van percelen worden pas laat begraasd zodat de jonge vogels een schuilplek hebben. Bakker is aangesloten bij Slow Food, een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. 

Wilt u meer weten over De Waddel, hun schapenkaas of over de activiteiten die op de boerderij georganiseerd worden? Kijk dan op www.dewaddel.nl

De boerderijwinkel (waar meer producten van de boerderij en uit de omgeving verkocht worden) is geopend op maandag, vrijdag en zaterdag van 11-15 uur. De vers- en vriesautomaten zijn altijd open. 

Van onze partners