Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Texelse gastvrouwen deel 2

Algemeen Eten & Drinken

Nu de terrassen weer open zijn stellen wij graag enkele van Texels geweldige gastvrouwen aan u voor. Gastheerschap is een groot goed. Het gevoel dat je welkom bent. Vijf gastvrouwen uit de Texelse horeca vertellen hoe zij daar invulling aan geven. Vandaag deel 2:Nadine Mögling van Restaurant Bij Jef in Den Hoorn.

Samen met chef-kok en partner Jef Schuur is ze de drijvende kracht achter sterrenrestaurant Bij Jef. Toch is de liefde voor de horeca bij meestergastvrouw en sommelier Nadine Mögling niet aangeboren. “Ik ben ambitieus en heb altijd ergens héél goed in willen zijn. Maar tot mijn zestiende wilde ik naar de toneelschool.”

De horeca ontdekte ze min of meer bij toeval. “Mijn eerste baantje was als veertienjarige in een pizza- en pannenkoekenrestaurant. Ik vond het er leuk en op advies van een collega koos ik na de HAVO voor de opleiding tot horecagastvrouw.”

Haar eerste stage volgde ze bij Jef, die net een eigen restaurant was begonnen. Met het diploma op zak liep ze hem een paar jaar later tijdens Texel Culinair opnieuw tegen het lijf. “Hij zocht nog iemand. Ik dacht: leuk, voor een winter. Maar later vroeg hij: zal ik eens lekker voor je koken? Je weet, de liefde gaat door de maag, ook bij vrouwen. We werden verliefd en ik ben nooit meer weggegaan. Dat is nu zeventien jaar geleden.”

Gastvrouw Nadine treedt niet op de voorgrond

Samen vormen ze een ijzersterk team, zowel privé als zakelijk. In 2009 kregen ze voor het eerst een Michelinster. Een jaar later won Nadine een GaultMillau-award, een hoge onderscheiding voor haar kennis van wijn- en spijscombinaties. En in 2013 verwierf ze na een zwaar examen de titel SVH meestergastvrouw. Jef is SVH meesterkok, samen zijn ze een van de slechts drie koppels in Nederland met beide titels. “Ik had het niet zonder Jef kunnen doen, maar andersom ook niet. En daar zijn we ons van bewust. We versterken elkaar.”

“Het draait allemaal om aandacht en interesse”

Ze vindt het moeilijk in het kort uit te leggen wat er zo leuk is om gastvrouw te zijn. “Mijn beroep is niet heel tastbaar, Het heeft vooral met emotie en gevoel te maken. Elke gast heeft z’n eigen feestje. Net verloofd, vijfentwintig jaar getrouwd, zestigste verjaardag. Zonder zelf op de voorgrond te treden, kun je zoveel bijdragen aan dat feestje. In het belang van de gast moet je daarbij de regie in handen durven nemen. Uiteindelijk draait het allemaal om aandacht en interesse. En wat je geeft, krijg je terug. Hun waardering voelen is heel fijn.”

Van onze partners