Bakkers Wesley Huijsman (links) en Arnold Leijstra met hun succesvolle kerststollen.
Bakkers Wesley Huijsman (links) en Arnold Leijstra met hun succesvolle kerststollen. Foto: Gerard Timmerman

Kerststol Bakker Timmer Texel in keuring bij beste vier van Nederland

Algemeen Eten & Drinken

De kerststol van Bakker Timmer heeft hoge ogen gegooid van de landelijke competitie die jaarlijks wordt gehouden. Bij de keuring eindigde die van de Texelse bakkers op een gedeelde vierde plaats.

De kerststollen van 124 deelnemende bakkers werden beoordeeld op tien verschillende eigenschappen, zoals korstkleur, bakaard, model en afwerking, volume, kruimkleur, structuur en smaak. De kerststol van Bakker Timmer kreeg een gemiddeld cijfer van 8,1, met als uitschieter een 9 voor eeteigenschappen. De Texelse kerststol haalde vijf sterren en de hoogste score in Noord-Holland.

Het gemiddelde cijfer van 8,1 is een stuk hoger dan de score van 7 van vorig jaar. Dat heeft alles te maken met een telefoontje dat bakker Arnold Leijstra pleegde met de Zeeuwse bakker Peter Daane uit Vlissingen, wiens kerststol vorig jaar bovenaan eindigde. De collegialiteit in het bakkersgilde is groot, de Zeeuw gaf spontaan enkele nuttige tips aan zijn Texelse collega. "Zo hebben we de puntjes op de i kunnen zetten." Eén en ander pakte bij de keuring van dit jaar goed uit. Het bakken van kerststollen, met name de voorbereiding steekt nauw. "Het is teamwork", vertelt Bea Timmer.

Van onze partners