Logo texel0222.nl
Foto: Liselotte Schoo
TexelTips

Leuke en bijzondere evenementen op Texelagenda.nl

De agenda in de papieren editie van de Vakantiekrant, die vandaag is verschenen, is een uittreksel van Texelagenda.nl en dus wel zeer uitgebreid, maar zeker niet compleet. Op Texel wordt zelfs in deze ‘coronatijd’ zo veel georganiseerd, dat dit door ruimtegebrek eenvoudigweg niet mogelijk is.

Veel activiteiten die (bijna) dagelijks plaatsvinden, staan maar een paar keer in de agenda. Dat betekent uiteraard niet dat die activiteiten niet de moeite waard zijn. Sterker, in alle gevallen worden ze al vele jaren georganiseerd en zijn ze bijzonder geliefd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een huifkartocht door de Texelse natuur met de Jan Plezier van de familie Dros? “Even geen haast is pure luxe”, zeggen ze er zelf over en daar is niets aan gelogen.

Nog zo’n aanrader: lammetjes knuffelen op Schapenboerderij Texel. Leuk voor kinderen, maar zeker ook voor hun ouders, al was het maar omdat de boerderij nog veel meer te bieden heeft.

In verband met het coronavirus worden op kaasboerderij Wezenspyk voorlopig geen rondleidingen gehouden. Maar de winkel – met de heerlijkste koeien-, schapen- en geitenkaas in allerlei smaken – is wel bijna dagelijks open.

Ecomare is altijd de moeite waard. Om de zeehonden en bruinvissen te zien, maar heel bijzonder is ook de tentoonstelling Wonderlijk Wad, een interactieve belevenis voor alle leeftijden over UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. 

De tentoonstelling Schip in Zicht bij Museum Kaap Skil voegt een heel nieuwe dimensie toe aan de maquette van de Reede van Texel en vertelt over de centrale rol die Texel speelde in de wereldhandel. Filmpjes, verhalen en beelden brengen de schepen en hun reizen tot leven.

De afgelopen decennia sloegen tal van containers bij slecht weer van schepen en vaak spoelde de lading aan op het strand. Van sleetjes tot cosmetica en van schoenen tot blikken melkpoeder, regelmatig lag het Texelse strand er vol mee. Op een gegeven moment rookte half Texel aangespoelde sigaretten van het merk Hollywood. Een leuke en interessante expositie over dit fenomeen zie je bij juttersmuseum Flora.

Bij Galerie Posthuys in het oude postkantoor van De Koog zijn steeds wisselende exposities te zien, op het moment onder meer Papierkunst van Ria van Krieken, Maurice Christo van Meijel, Astrid Polman, Marian Smit en Marjolein van der Stoep en honderd landschappen van pleinairschilder Sonja Brussen. 

Kunstliefhebbers kunnen op veel meer plaatsen hun hart ophalen. Bijvoorbeeld bij Galerie Texel Woodart van houtkunstenaar Piet de Bruin in Midden-Eierland. Of bij de Hoeksteen, naast het Hoornder kerkje, waar geregeld andere exposities worden georganiseerd.

Op zoek naar nog veel meer leuke en bijzondere evenementen? Kijk dan op www.texelagenda.nl.

Meer berichten