Filmvertoningen De Russenoorlog | TEXEL | het '0222' gevoel
Logo texel0222.nl
Foto:
TexelTips

Filmvertoningen De Russenoorlog

In De Waldhoorn in Den Hoorn draait iedere donderdag in de zomer een bijzondere film: De Russenoorlog. De voorstellingen beginnen om 16:00 en 20:00 uur.

De Russenoorlog is een documentaire uit 2009 van Arnold van Bruggen en gaat over de Georgische opstand, op Texel beter bekend als De Russenoorlog. Georgische soldaten, als krijgsgevangenen noodgedwongen in Duitse dienst getreden en op Texel gelegerd, kwamen in de nacht van 5 op 6 april in opstand tegen hun superieuren. De strijd eindigde pas op 20 mei, met de komst van het Canadese leger naar het eiland, toen het in de rest van het land al ruim twee weken vrede was. Onder de Georgische opstandelingen, de Duitse soldaten en de Texelse burgerbevolking vielen vele honderden doden.

Arnold van Bruggen sprak een groot aantal ooggetuigen. In zijn film worden de interviews – waarin de woede en de pijn van de meestal nuchtere eilanders nog steeds naar boven komen – afgewisseld met beelden van het eiland, een vredige plek waar ooit deze bijna vergeten tragedie plaatsvond.

De film duurt een uur, er is een introductie vooraf. Entree €4,- (pinnen of gepast). Er is plaats voor maximaal 30 bezoekers, die vooraf moeten reserveren via russenoorlog@gmail.com of 06-5475 8113.

Meer berichten