Afbeelding
Foto: Conicnk van Poolen

Genieten op z'n Zuid-Afrikaans met het maandmenu van De Coninck van Poolen

Algemeen Eten & Drinken

Opgefrist en vol energie keerden Hans, Angelique en Marjolein Diepstraten terug van een drieweekse reis door Zuid-Afrika. Met volop inspiratie voor hun Brasserie De Coninck van Poolen in Den Burg. De hele maand maart kunnen hun gasten zich er laten verrassen door typisch Zuid-Afrikaanse gerechten als “pan gebraaide sampioene met spek en spinasie” en “vis in die pan met gestoomde groen groente en dille”.

“We gaan elk jaar met z’n drieën op vakantie en eens in de drie jaar naar een verre bestemming. Naar Hawaï en Alaska, bijvoorbeeld. Drie jaar geleden waren we op Cuba. Al jarenlang zijn we elke dag met z’n drieën aan het werk. Eerst bij de Sluftervallei, later in het Vliegveldrestaurant en sinds bijna drie jaar hier, in De Coninck van Poolen. Vakantie is weer eens een hele andere belevenis”, vertelt Angelique. Dochter Marjolein knikt. “Thuis praat je veel over je werk. Er is altijd wel íets dat nog moet worden geregeld. Op vakantie krijg je tijd voor andere dingen.”

Het werd een reis om nooit meer te vergeten. In drie weken tijd reden Hans, Angelique en Marjolein 3000 kilometer en deden ze mee aan negen safari’s, waarin ze de bijzondere flora en fauna van het land ontdekten. “Neushoorns, giraffen, leeuwen, cheeta’s, nijlpaarden, olifanten, we hebben echt van alles gezien. En de gevaarlijkste van allemaal: buffels. Die vallen aan zonder te waarschuwen”, vertelt Hans.

Ze moesten er wel wat voor over hebben. Lachend: “Om half zes je bed uit voor de wilde dieren. Hartstikke leuk op je vakantie. Eén keer was het kwart over vier. Om de stokstaartjes uit hun holen te zien komen. Maar we werden beloond. Het was een prachtig gezicht!”

Minder enthousiast waren ze over de ontmoeting met een reusachtige spin, zo groot als een flinke mannenhand, die op de wand van hun tent zat waarin ze kampeerden in een van de vele nationale parken. Angelique: “Hans ging hulp halen, Marjolein en ik moesten er op letten dat dat beest niet zou weglopen. Ik zag ‘m in gedachten al vallen en bedacht dat ik er een glas overheen zou zetten. Ik weet niet of ik het had gedurfd, hoor. Maar het was gelukkig niet nodig.”

Door tijdgebrek zagen ze af van een bezoek aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela achttien jaar lang gevangen zat. Wel maakten ze een lange wandeling naar de top van de beroemde Tafelberg. Vanaf de top genoten ze van het majestueuze uitzicht. Marjolein: “We hadden geluk, daarna begon het te regenen, voor het eerst in vijf jaar. So happy with the rain!, hoorden we steeds. Dat snapten we, maar jammer dat het net gebeurde toen wij er waren. Voordeel was wel dat alles wat bruin was, in twee dagen groen, geel en paars kleurde. Heel mooi!”

Een belangrijk doel van hun reis was – hoe kan het ook anders – het ontdekken van de Zuid-Afrikaanse keuken. Of eigenlijk kun je beter van keukens spreken, want wat er wordt gegeten is behoorlijk streekgebonden. Marjolein: “In het binnenland is het vooral wild. Kudu’s, een groot soort hert, bijvoorbeeld. Of struisvogels. Ze maken er van alles van: van biefstukken tot hamburgers. Aan de kust krijg je vooral vis en oesters.” Angelique: “En overal worden grote salades bij geserveerd. Ook courgette is er populair.” Marjolein: “Opvallend is dat je zelfs op toeristische plekken heel culinair eet. Je verwacht er misschien fastfood, maar je krijgt er eten op prachtig opgemaakte borden. Eigenlijk is het overal lekker, of je nu in een hotel zit of in een klein tentje midden in de rimboe.” Hans: “En het is spotgoedkoop. Voor vijftig euro heb je met z’n drieën al een compleet diner, inclusief voorgerecht, dessert en wijnen.”

Liefhebbers als ze zijn, vormden de excursies naar de wijngaarden een attractie op zich. Angelique: “Je hebt er de wijntram, met diverse routes. En overal zijn restaurants waar je kunt proeven.” Hans: “Dan zat je ’s ochtends om elf uur al aan je eerste proeverij van negen wijnen. En ’s middags weer.”

Enthousiast vertellen ze over de Solms Delta, een wijngaard in de Franschhoek. Hans: “De wijngaard is kort geleden in andere handen overgegaan. De nieuwe eigenaar heeft al zijn medewerkers – zeven gezinnen die op het landgoed leven – mede-eigenaar gemaakt. Heel vooruitstrevend, zeker in Zuid-Afrika.” Vernieuwend was ook de biologische teelt die ze op een wijngaard tegenkwamen. Hans: “Om het ongedierte te bestrijden, laten ze twee keer per dag vijftienhonderd eenden op het terrein los. The running ducks, noemen ze ze daar”

Texelaars en toeristen die geen tijd hebben om zelf drie weken door Zuid-Afrika te reizen, maar wel eens willen kennismaken met het eten en de wijn die er vandaan komen, hebben geluk, want bij De Coninck van Poolen staat de maand maart in het teken van de bijzondere reis van de eigenaren. Voor een bedrag van slechts €21,50 serveren ze er vanaf maandag 2 maart een driegangenmenu, waarbij je bij elke gang steeds een keuze hebt uit twee opties. Dat bedrag is exclusief drankjes, maar uiteraard is het mogelijk om iets bij het diner te drinken. Een tip: op de kaart staan drie Zuid-Afrikaanse wijnen.

Maandmenu maart

Geroosterde tamatiesop (geroosterde tomatensoep met basilicumolie)

of

Pan gebraaide sampioene met spek en spinasie (in knoflook gebakken champignons op toast)

***

Lemoenribbetjes (spareribs, gemarineerd met gember en limoen)

of

Vis in die pan met gestoomde groen groente en dille (gebakken kabeljauwfilet met een dille-citroensaus)

***

Panna cotta met geroosterde aarbeie (panna cotta met geroosterde aardbeien)

of

Suurlemoenmerinque tert (citroen-merinquetaart met chocolade-ijs)

Dit maandmenu wordt geserveerd vanaf maandag 2 maart. Prijs €21,50. Reserveren wordt op prijs gesteld.

Brasserie De Coninck van Poolen

Binnenburg 8, Den Burg - Telefoon 0222 760 036

www.deconinckvanpoolen.nl

Vanaf begin april is ook het terras weer open.

Van onze partners