Afbeelding
Foto: Jan de Wit

Tips voor Kerst en Oud & Nieuw van topSlijter Jan de Wit

Algemeen Eten & Drinken

Kerstboom optuigen, feestelijke verlichting rond het (vakantie)huis aanbrengen en kerststukjes maken. Je kunt er maar druk mee zijn. Dan moet u ook nog de kerstmaaltijd samenstellen. Wat wordt het: vlees, vis of iets heel anders. Nadat de keuze gemaakt is dient het volgende probleem zich aan. Wat drinken we bij onze feestelijke kerstdis? Of gewoon tijdens de feestdagen?

U kunt natuurlijk zelf een keuze maken en de combinatie wijn/spijs samenstellen. Mocht u hier tegenop zien of u kunt wel wat advies gebruiken, dan kunt u natuurlijk altijd bij uw drankenvakman, de slijter, terecht. Zowel Jan zelf, als zijn ervaren medewerkers, willen u graag helpen bij het bepalen van uw keuze.

U geeft aan wat u gaat eten of organiseert en zij voorzien u van een goed advies. Hierbij hoeft het niet zo te zijn dat we bij rood vlees altijd een rode wijn adviseren, of witte wijn bij vis of schelpdieren. Er zijn mogelijkheden te over eens lekker buiten het geijkte stramien te denken.

Om de eetlust te stimuleren kunt u voorafgaande aan de maaltijd genieten van een heerlijk aperitief. Hierbij kunnen ze u adviseren. Bubbels in alle prijsklassen, port in diverse kwaliteiten of een droge sherry, jawel het bestaat nog, zijn diverse mogelijkheden. Ook een lekker frisse wijn kan goed als zodanig gedronken worden.

Bij een grootse kerstmaaltijd hoort natuurlijk een dessert in stijl. U kunt overwegen een speciaal drankje te serveren. Er zijn verrassende mogelijkheden, zoals een lekker zoete dessertwijn, een heerlijk likeurtje of bij de afsluiting een kopje koffie vergezeld van iets lekkers.

Na kerst en voordat het oudejaarsdag is hebben we nog een aantal, voor veel mensen, vrije dagen. In deze periode valt een weekend waarin we naar buiten kunnen om bijvoorbeeld een wandeling te maken door het bos, langs het strand of lekker door de duinen. Als u dan, met een blos op de wangen, thuiskomt wat dacht u dan van een heerlijk glas Glühwein. Voor de echte genieters kan een kopje koffie met daarbij een heerlijk glas Whisky, Cognac of Calvados ook een werkelijke traktatie zijn. Voor de afwisseling is een mooi glas Eau de Vie, levenswater, een heel goed idee. Ook een beker warme Chocomel met bruine rum, Kees Boontje of Juttertje kan genieten zijn.

Tenslotte komt de jaarwisseling. Daar horen, naast de traditionele oliebollen en appelflappen, vanzelfsprekend bubbels bij. Hier zijn weer vele mogelijkheden. U kunt kiezen voor feestelijke bubbels, bubbels met een smaakje of de klassieke Champagne, Brut dan wel Demi-Sec of Rosé terwijl een Spaanse Cava ook niet te versmaden is. Bubbels zijn er in iedere prijsklasse. Een goede prosecco is er al van een euro of zeven. Voor een Cava moet u denken aan een prijs rond de tien euro; een echte Champagne is er vanaf 25 euro.

topSlijter Jan de Wit vindt u in het centrum van Den Burg in de Weverstraat. U kunt HIER KLIKKEN voor de locatie op de kaart.

Van onze partners