Juttertje de Texelse topper onder kruidenbitters | TEXEL | het '0222' gevoel
Logo texel0222.nl
Slijter Jan de Wit in gesprek over Texels eigen Juttertje
Slijter Jan de Wit in gesprek over Texels eigen Juttertje (Foto: Pieter de Vries)
Eten & Drinken

Juttertje de Texelse topper onder kruidenbitters

Texel heeft wat met kruidenbitters. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen drankjes onder de kurk. Samengesteld naar eigen recept en vaak met een bijzonder verhaal. De wereld van kruidenbitters is de moeite waard om in rond te dwalen. Ze luisteren naar illustere namen. Juttertje is de bekendste en een absolute topper onder de kruidenbitters. U vindt 'm bij Slijterij Jan de Wit in Den Burg. 'Home of Juttertje'.

Slijterij De Wit is een echte familiezaak en Jan de Wit is alweer de derde generatie die er de scepter zwaait. Groot in wijnen, likeuren, diverse biersoorten en maar liefst 200 verschillende whisky's. Bij de kruidenbitters is Juttertje de absolute topper. Dit drankje is bekend in binnen- en buitenland en bekroond met het keurmerk Echt Texels Product. Hoewel Juttertje een echte bitter is en een alcoholpercentage heeft van dertig procent, is de smaak zacht en vriendelijk. Zoet, maar niet té. Geliefd bij man en vrouw, bij jong en oud. Dat wij allemaal van deze unieke, uit maar liefst veertien kruiden getrokken bitter kunnen genieten, is te danken aan een gelukkig toeval.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de familie De Wit na een bedrijfsovername in het bezit van een oude lessenaar. In deze lessenaar, ooit eigendom geweest van de enige distilleerderij die vroeger op Texel heeft gestaan, lag een oud beduimeld schriftje. Toen zij er in een verloren uurtje eens in bladerden, kwamen ze tussen alle aantekeningen ineens het recept voor een kruidenbitter tegen. "Dat is leuk! Laten we het eens maken en kijken of het lekker is", zeiden ze tegen elkaar. En het was inderdaad lekker. Cor en Jan de Wit besloten de drank te blijven maken en bedachten een toepasselijke naam: Juttertje, want jutten is voor de eilandbewoners een eeuwenoude traditie.

In weer en wind, liefst bij nacht en ontij, zijn er jutters langs de zeekant te vinden. Alles wat langs de vloedlijn aanspoelt, kunnen zij gebruiken. Een nat pak wordt daarbij niet geschuwd. Er is dan voor de soms tot op het bot verkleumde struiner niets beter dan bij thuiskomst een goed glas van deze hart en ziel verwarmende drank te nemen. Om bij te komen van alle ontberingen of een opkomende verkoudheid vóór te zijn. Gelukkig hoeven wij niet eerst met een oliejas gewapend de elementen te trotseren om te mogen genieten van deze heerlijke kruidenbitter. Alleen de aanblik in de stoere stenen kruik is al pure vreugde. Juttertje is op het hele eiland verkrijgbaar. Van een klein kruikje voor in de binnenzak tot een megakruik van vijf liter.

topSlijter Jan de Wit

Weverstraat 18, Den Burg | 0222 312 134

jandewit.uwtopslijter@gmail.com | www.jandewit-texel.nl

Meer berichten