<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=5226884&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto's: Stefan Krofft
Eten & Drinken

Delicatessel: Zoete lekkernijen in De Zelfpluktuin

  Toerisme

Taarten volgens geheim recept, jams met fruit uit eigen tuin, high teas, ambachtelijk ijs, maar bovenal: de lekkerste aardbeien van Texel. Deze zijn - de naam zegt het al - zelf te plukken in De Zelfpluktuin nabij Oudeschild. Judith Boersen (28) runt het bedrijf samen met haar broer Jacco en moeder Trudy.

"Tijdens de Havo werkte ik 's zomers al op het bedrijf van mijn ouders", vertelt Judith. "Toen ik na mijn opleiding bij een bloemenwinkel ging werken, miste ik de diversiteit en drukte bij De Zelfpluktuin. In 2010 besloot ik terug te gaan naar het familiebedrijf." Het werk bevalt Judith nog steeds: "Geen dag is hetzelfde. In de winter zijn we echte tuinders: we snoeien en klussen - in de zomer sta ik in de winkel en keuken.''

Exclusief

Bij De Zelfpluktuin groeien onder meer aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen, rode, blauwe en zwarte bessen, tomaten en bloemen. Wat geplukt kan worden, hangt af van de tijd van het jaar. Op de website is een plukkalender te vinden met de geschatte oogstperioden.

Het fruit is exclusief bij De Zelfpluktuin te verkrijgen, "Al komen een aantal restaurants dagelijks vers fruit halen", vertelt Judith. "Zij weten dat we onze aardbeirassen uitkiezen op de beste smaak: deze soorten kunnen lang rijpen aan de plant. 'De lekkerste aardbeien ooit', horen we vaak."

Geheim recept

Van het fruit dat blijft hangen, worden jams, smoothies, sauzen en limonade gemaakt. Judith zelf is verzot op de jam, maar ook de taarten vinden gretig aftrek. "Al jaren'', vertelt Judith. "Mensen komen er voor terug. Zo zijn er zelfs eilandbezoekers die direct vanaf de boot naar De Zelfpluktuin rijden om taart te eten. En dan komen ze in hun vakantie gerust nog een aantal keer terug. Er hangt een gemoedelijke sfeer en we hebben altijd blije klanten'', vertelt Judith, "men komt hier tot rust.''

Appeltaartijs

Sinds 2015 maakt Judith naast taarten ook ambachtelijk ijs. "Ik ben in de leer geweest bij een echte Italiaan. Sindsdien hebben we ons eigen room- en sorbetijs, in gangbare én verrassende smaken: druivenijs, blauwe bessenijs, bramenijs, muntijs, vlierbloesemijs. Van alles wat hier groeit en bloeit heb ik wel eens ijs gemaakt, zelfs van de taarten. Gasten weten van het wisselende assortiment en komen dan ook regelmatig terug om een nieuwe smaak te proeven."

De Zelfpluktuin is van half mei tot eind oktober op maandag t/m zaterdag geopend tussen 9.30 en 17.30 uur.

De Zelfpluktuin Middellandseweg 4 Oudeschild (0222) 315 080

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=5226884&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=8778977&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>