Afbeelding

De Koog drie dagen lang openluchtrestaurant

Aankondiging

Eens per jaar verandert de Dorpsstraat in De Koog in een groot, sfeervol openlucht restaurant, waar je drie dagen lang kunt genieten van de lekkerste hapjes, bereid door de koks van meer dan dertig Texelse brasseries en restaurants. De dertiende editie van Texel Culinair wordt gehouden op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september.

Texel Culinair is een bijzonder evenement, voor iedereen en voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven presenteren samen honderden exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Texel is niet alleen het eiland van vogels, schapen, uitgestrekte natuurgebieden en ruim 30 kilometer strand, maar wordt ook gewaardeerd om lamsvlees, asperges, aardappelen, aardbeien, bier, kruidenbitters, kaas, garnalen en andere heerlijkheden die steeds gretiger aftrek vinden. Uiteraard zijn ook het (Texelse) bier en de wijn tijdens Texel Culinair met zorg uitgekozen. "Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan", zeggen de organisatoren trots.

Al slenterend langs de ruim dertig kraampjes maak je als gast je keuze en stel je je eigen menu samen. De deelnemende eethuizen serveren elk een voor-, een hoofd- en een nagerecht. Daarnaast laten de koks de bezoekers ieder jaar kennismaken met een thema, verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Alle deelnemers geven hun eigen invulling aan dit gerechtje. Wat zij serveren, blijft een verrassing tot het evenement. Het thema van dit jaar is Noordzee vis, in combinatie met bermkruiden en 'wildpluk'.

Texel Culinair begint vrijdag om 16.00 uur en zaterdag om 15.00 uur en duurt tot circa 23.00 uur. Zondag begint het evenement om 12.00. Een deskundige jury maakt dan bekend welke koks de meest verrassende en smakelijkste gerechtjes hebben geserveerd. De proeverij duurt vervolgens tot 18.00 uur. Tijdens het hele festival zijn er optredens van artiesten van Texelse bodem. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen samen met de Pink Ladies koken in de speciale stand naast de kerk.

Betalen doe je met 'Kôgertjes'. Deze muntjes zijn tijdens het evenement verkrijgbaar bij de mobiele kassa's in de Dorpsstraat en kosten €2,- per stuk. Niet-gebruikte muntjes kun je na afloop weer inleveren. Meer informatie is te vinden op www.texelculinair.nl.

Culinaire wandeling

Vind je het leuk om meer te weten van het thema van Texel Culinair? Bioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare en wandelvereniging Het Gouden Boltje zetten een speciale route uit langs plekken waar veel bermkruiden en wildpluk groeien. "Beleef en pluk zelf!", nodigen ze uit. De route is 7,5 kilometer lang. Starten kan op zaterdag 10 september tussen 13.00 en 14.00 uur bij restaurant Het Vogelhuis aan de Dorpsstraat. Deelname kost €3,-.

Van onze partners